El Museu Faller, el lloc on s'amaga la història de la festa més valenciana

L'exposició està oberta de dimarts a dissabte fins a les 19.00 i els diumenges i festius fins a les 14.00

Guardar

Ninot antic al Museu Faller
Ninot antic al Museu Faller

Alguna vegada t'has preguntat quin va ser el primer ninot indultat?, o com feien per a muntar els monuments fallers en el segle passat? La resposta a aquestes i més preguntes estan en el Museu Faller. Situat en la plaça de Montolivet, en un antic convent de finals del segle XIX, aquest museu tan valencià guarda en el seu interior tota la història de les Falles.

A més de per mostrar els diferents processos de fabricació dels ninots al llarg dels anys, les tècniques de muntatge utilitzades a principis de segle o l'evolució dels cartells, el Museu Faller destaca per recollir a tots els ninots indultats des de 1934.

És, sens dubte, una mostra en la qual es pot contemplar la història de la festa fallera d'una manera tangible i a través dels seus protagonistes, els ninots més destacables de cada any, o almenys els que els valencians i valencianes han volgut salvar de les flames per alguna raó.

La tradició del ninot indultat es remunta oficialment a l'any 1934, encara que des de principis de segle algunes comissions ja havien decidit pel seu compte salvar a algun dels seus ninots. L'artista faller Regino Mas va proposar la idea, i durant els dies 13, 14 i 15 de març el soterrani del Mercat Central va albergar la primera Exposició del Ninot.

Es diu que quasi 30.000 persones van visitar l'exposició, i 23.000 vots van ser per al ninot presentat per la Falla Plaça del Mercat Central, titulat 'Abuela y nieto'. No va ser fins a quasi 30 anys més tard quan es va incloure la categoria de ninot infantil en la votació.

Actualment, són quasi 800 les comissions que presenten el seu ninot en l'Exposició, la d'enguany oberta fins al 15 de març i situada a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Separats per només 600 metres, no hi ha millor pla prefalles que visitar els ninots més actuals per a després retrocedir en la història i descobrir els seus orígens en el Museu Faller.

Com arribar, preus i horari

El Museu Faller es troba en la plaça de Montolivet, núm. 4, a la vora de l'antic llit del riu Túria. A 20 minuts del centre a peu i a 10 minuts des de la Ciutat de les Arts i les Ciències, també es pot accedir amb autobús amb les línies 13, 14, 15, 18, 24, 25, 95.

Captura de pantalla de 2022 03 10 17 48 16
Ubicació del Museu Faller

El Museu està obert de dimarts a diumenge, encara que aquest últim i els dies festius tan sols als matins, de 10.00 a 14.00 (última entrada a les 13.00). La resta de dies (de dimarts a dissabte), l'horari és de 10.00 a 19.00 (última entrada a les 18.00).

La tarifa bàsica és de 2€ i la tarifa reduïda per als grups d'estudiants amb Carnet Jove, els jubilats i els xiquets entre 7 i 12 anys és de 1€. Els diumenges i festius l'entrada és gratuïta.

Arxivat a:

Destacats