El IIS La Fe identifica amb una nova tecnologia dues biomarcadors que podrien anticipar quins pacients COVID tindran pitjor pronòstic

L’equipament utilitzat augmenta en 10.000 vegades la capacitat per a detectar i analitzar substàncies en la sang

Guardar

200724-biomarcadores-COVID-IISLaFe
200724-biomarcadores-COVID-IISLaFe

L'Institut d'Investigació Sanitària Hospital La Fe està desenvolupant un estudi prospectiu sobre l'evolució de les substàncies que poden determinar que el pronòstic dels pacients que pateixen la COVID 19 siga bo o dolent. Es tracta d'una investigació multidisciplinària bàsica que empra una nova tecnologia.

L'objectiu últim del treball és establir de forma molt precoç quins pacients tindran un pitjor pronòstic, i en quin moment s'han d'administrar fàrmacs per a evitar-ho.

Els primers resultats apunten més cap a una progressiva disminució dels nivells d'aquestes substàncies (les citocines) que al que la literatura mèdica ha anomenat "tempesta de citocines". En aquesta mateixa línia, acaba de publicar-se un editorial alineat amb els resultats preliminars del grup en la revista JAMA-Internal Medicine, de les més prestigioses.

Amb aquest suport, l'equip continua treballant per a arribar a explicar el procés immunològic que agreuja el quadre clínic de la COVID 19 i compta ja amb dos indicadors (biomarcadors) que podrien ajudar a anticipar l'evolució.

La investigació, liderada per Bonaventura Casanova, del Grup de Neuroinmunología del IIS La Fe, també intenta esbrinar "quin és el millor moment per a introduir els tractaments que puguen frenar el procés".

Aquest estudi multidisciplinari s'està desenvolupant a l'hospital La Fe de València amb la participació de diversos serveis directament implicats en el maneig dels pacients COVID 19: Medicina Interna, Malalties Infeccioses, Reumatologia, Pneumologia, Hematologia i Servei d'Anàlisis Clíniques, que estan duent a terme la recollida de dades i anàlisis de citocines de manera prospectiva des de l'inici de la malaltia.

A més dels primers resultats, el projecte destaca perquè la determinació de les citocines s'està realitzant amb una tecnologia completament nova. El Grup de Neuroinmunología del IIS La Fe ha posat a la disposició de la investigació aquest equipament, que augmenta en 10.000 vegades la capacitat de detecció i anàlisi de substàncies que es troben en la sang en concentracions extremadament baixes.

Aquesta tecnologia ha permés realitzar ja a una desena pacients determinacions prospectives de citocines: a l'ingrés, tres dies després, a la setmana i als 14 dies. El personal investigador preveu incloure en l'estudi a un total de 78 persones perquè la mostra i els resultats siguen robustos.

Arxivat a:

Destacats