El Govern preveu pujar un 11% l'IVA del suc de taronja

El decret que prepara el Govern afectaria aquesta beguda en incloure-la com a “refresc ensucrat”

Guardar

descarga
descarga

El Govern d'Espanya pretén incloure el suc de taronja industrial entre les begudes a les quals pujarà l'IVA del 10% al 21%. Així apareix reflectit de moment en el decret preparat pel Govern en el qual s'elevaran els impostos de begudes ensucrades artificialment com els refrescos, cafés o sucs envasats, entre altres. Cosa que, ha provocat un cert desconcert en diverses regions de la península.

La Conselleria d'Agricultura de la Comunitat Valenciana ha respost amb sorpresa a la intenció del Govern d'Espanya de pujar l'IVA del suc de taronja al 21% com si fora un refresc ensucrat. En aquest sentit, s'ha aliat junt els governs de la Regió de Múrcia i Andalusia per a expressar el seu rebuig a aquesta mesura, que els afecta directament en ser grans productors de taronges.

Per tant, la Conselleria d'Agricultura va anunciar ahir que han requerit una reunió amb Alberto Garzón, ministre de Consum, per a poder llançar llum a aquesta polèmica mesurada, perquè entenen que tots dos productes no són comparables. Mireia Mollà, consellera d'Agricultura, va recordar ahir que "des de l'11 d'octubre està prohibit afegir sucres a aquesta mena de sucs, amb la qual cosa el sucre que porten és el propi de la fruita".

En una carta subscrita per Mollà i els seus homòlegs de Múrcia, Antonio Luengo, i Andalusia, Carmen Crespo, les tres administracions autonòmiques han manifestat la seua "gran preocupació" davant la transmissió d'una "informació incorrecta que fomenta malentesos en les persones consumidores", i han afegit que "els sucs i nèctars sense sucre només poden ser 100% fruita o 100% fruita i verdura".

Mollà ha assenyalat que aquest augment de l'IVA seria "injust" i representaria "un nou colp a la indústria del suc, molt afectada per la crisi sanitària" i sobre la qual planeja a més "la competència deslleial que portaria amb si la retirada d'aranzels sobre el suc del Brasil, un gegant de la indústria, a raó de l'acord entre la UE i Mercosur".

Cal recordar que la indústria transformadora de suc i nèctar dona ocupació a unes 3.000 persones en la Comunitat Valenciana i en 2019 va produir 394 milions de litres, per un import de 254 milions d'euros.

Destacats