El Govern comunica el pagament de la major part del deute de La Marina

Guardar

marinareal
marinareal

El Govern central ha comunicat que ha pagat la major part del deute de La Marina --330 milions d'euros procedents del préstec ICO sol·licitat pel Consorci València 2007 per a escometre les obres necessàries per a celebrar en aquesta ciutat la America's Cup-- atés el compromís que va adquirir per a condonar-la i l'ha recollit en aquest sentit en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). No obstant això, La Marina de València espera la "confirmació oficial" i la "notificació" d'aquest pagament.

El vicealcalde de la ciutat, Sergi Campillo (Compromís), ha explicat aquest dijous que aquest dimecres, "en una reunió tècnica entre el Govern, la Generalitat i l'Ajuntament --les tres administracions que formen part del Consorci 2007, encarregat ara de gestionar La Marina--", per part de l'Executiu central es va comunicar la liquidació d'eixe muntant". Ha precisat, no obstant això, que s'està esperant "la confirmació oficial" de "la condonació de la part principal del deute".

Campillo ha assegurat, en unes declaracions als mitjans de comunicació, que és "una quantia molt important, més de 300 milions d'euros" i ha valorat, "com a ciutat i com a ajuntament" l'"anunci del Govern central" en la trobada d'aquest dimecres però ha insistit que la "comunicació s'ha de donar formalment a La Marina".

"La Marina en els últims anys ha tingut un canvi espectacular des que el govern progressista va accedir a la Generalitat i a l'Ajuntament de València perquè s'ha revaloritzat, s'ha dignificat i s'ha convertit en un dels espais més visitats per veïns de la ciutat i per turistes", ha assegurat el responsable municipal.

Així mateix, ha afirmat que aquest enclavament es postula com "un pol d'innovació" i ha considerat per això "molt important resoldre la part del deute que encara queda", altres 60 milions procedents d'un altre préstec. "El Govern central s'ha ocupat de la part central del deute, tal com des de Compromís reclamàvem --ha recordat que va ser condició d'aquesta coalició-- per a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez-- i els PGE, però queda per resoldre una altra part del deute", ha asseverat.

Sergi Campillo ha dit que liquidar-la és "molt important per a deixar definitivament sense deute a La Marina, perquè puga enlairar" com correspon al seu "potencial enorme" i per la "aposta estratègica" que representa.

Per part seua, la vicealcaldessa de València i portaveu socialista al seu ajuntament, Sandra Gómez, ha afirmat, en un comunicat, que la condonació del deute "permetrà rellançar definitivament el projecte de La Marina". "És un espai fonamental per al desenvolupament de la nostra ciutat sobre el qual pesava encara la llosa dels anys de balafiament del PP, que va arruïnar la nostra ciutat i, especialment, la façana marítima", ha indicat.

"HISTÒRICA"

Gómez ha valorat que PSOE resolga "un deute històric del Govern d'Espanya" amb la capital valenciana i ha considerat que suposa un pas "molt important que ja va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, qui el va introduir en els Pressupostos Generals de l'Estat".

"Els socialistes complim amb els valencians", ha dit la vicealcaldessa, que ha insistit que el deute que arrossegava La Marina "a conseqüència de la gestió del PP, suposava un llast per al seu desenvolupament".

"El PP va deixar hipotecada la façana marítima per a pagar el seu balafiament", ha insistit Sandra Gómez, que ha assenyalat que aquesta "mai va ser resolta pels 'populars' a pesar que van governar a Espanya durant més de huit anys". "Ha sigut el PSOE el que ha resolt un problema que veníem arrossegant des de fa més d'una dècada", ha repetit.

La responsable municipal ha agregat que amb la condonació del deute es podrà "activar" un "espai estratègic per a l'economia de la ciutat". "Per fi podrem impulsar i renovar el projecte de la façana marítima per a generar un pol d'innovació i desenvolupament tecnològic", ha asseverat, a més d'indicar que "contribuirà també a la recuperació dels Poblats Marítims".

Per part del PP, en l'oposició municipal, el seu portaveu, María José Catalá, ha demanat al Govern que assumisca el deute del préstec derivat de 60 milions d'euros de La Marina, la part que va quedar fora del finançament de l'ICO.

"EMPANTANADA"

"El govern de Sánchez i Podemos no pot deixar a La Marina empantanada i sense capacitat operativa per a realitzar noves inversions al no poder atendre els pagaments d'aquest préstec pendent". El PP ha demanat a l'alcalde de València, Joan Ribó (Compromís) que siga "conseqüent amb les exigències del seu partit" en el Congrés en reclamar que l'Executiu central "assumira tot el deute".

Catalá ha assenyalat que aquesta "es va generar a conseqüència que, a diferència del que va ocórrer amb els Jocs Olímpics i la Expo de Sevilla, el Govern central, presidit llavors pel socialista José Luis Rodríguez Zapatero, no va permetre que l'Estat sufragara les infraestructures necessàries per a la America's Cup i va optar per atorgar un crèdit ICO en 2005".

La responsable 'popular' ha ressaltat la necessitat que l'administració central assumisca tot el deute del Consorci València 2007, també el préstec "amb l'entitat financera TCA ECDF Investment".

"Es considera imprescindible que l'Executiu assumisca també aquest préstec perquè aquest compromís creditici sorgeix per la construcció i habilitació de La Marina com a seu d'un gran esdeveniment esportiu" i per a "pal·liar el greuge comparatiu que va patir València respecte a altres esdeveniments". María José Catalá ha afirmat també que "cal asseure's i marcar un full de ruta per al nou escenari del Consorci".

"Cal veure les condicions de l'assumpció del deute. La ciutat no pot perdre la titularitat del sòl de l'antiga donar-li-la i s'ha de mantindre el Pla d'usos i desenvolupament de La Marina. És una obligació de tots potenciar aquesta zona de la ciutat, que en aquests últims cinc anys no ha sabut posar-se en valor", ha agregat. Així mateix, Catalá ha indicat que aquest espai "reuneix totes les condicions per a ser el focus d'innovació i atracció turística i empresarial de la ciutat".

Destacats