El futur centre cívic de Patraix, "la consecució d'una reivindicació veïnal històrica"

Després de 20 anys de reivindicacions, l'Ajuntament de València inicia la primera fase per a la seua construcció i preveu una inversió de 4,6 milions

Guardar

Carrer Salabert de Patraix
Carrer Salabert de Patraix

Es tracta d'una reivindicació històrica de l'associació veïnal de Patraix. I és que, per fi, després de més de 20 anys reclamant-ho, el centre cívic de Patraix comença a fer els seus primers passos. L'Ajuntament de València ha obert el concurs públic de projectes per a la seua construcció, que comptarà, a més, amb una fase de participació ciutadana de la qual s'obtindran una sèrie de conclusions que hauran de ser tingudes en compte en la redacció final del projecte.

Amb una inversió de 4,6 milions d'euros, el futur centre cívic de Patraix se situarà al carrer Salabert, "una ubicació perfecta que contribuirà a impulsar i posar en valor el centre històric del barri", ha explicat, a aquest diari, el president de l'associació veïnal, Toni Pla, que s'ha mostrat "il·lusionat amb un projecte que no només representa la consecució d'una reivindicació històrica del barri, sinó que, a més, suposa ampliar les dotacions públiques de Patraix en un moment de creixement poblacional, perquè s'està duent a terme una actuació urbanística que portarà 3.200 nous habitatges al barri".

En aquesta primera fase del projecte, les persones candidates presentaran els plecs de manera anònima, amb un procés que gaudirà de totes les garanties legals i de transparència, ja que com ha explicat la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, "no es podran presentar membres del jurat, redactors del plec de condicions o els seus familiars fins a un quart grau de consanguinitat, així com persones que tinguen una relació professional amb ells".

La regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, al costat de representants veïnals de Patraix
La regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, al costat de representants veïnals de Patraix

El jurat, que estarà presidit per la mateixa regidora i comptarà amb Marina Sénder, presidenta del Col·legi d'Arquitectes de València; Luis Sendra, degà del Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana; i sis tècnics municipals, tindrà en compte la relació de l'edifici amb l'entorn, les característiques i la història del barri de Patraix.

Així mateix, es valoraran altres qüestions com la sostenibilitat i l'eficiència energètica, a més dels elements purament arquitectònics. L'equip guanyador d'aquest concurs serà premiat amb l'adjudicació de la redacció del contracte i obtindrà els 280.000 euros en els quals s'ha fixat el premi.

Per a Toni Pla es tracta d'un "pas molt important. En primer lloc, perquè el futur centre cívic serà un impuls per a cohesionar el teixit associatiu del barri i cobrir algunes de les necessitats de Patraix, però també perquè conéixer els terminis d'execució és una garantia del compromís de l'Ajuntament de València per a tirar avant aquest projecte tan necessari".

Els terminis

Aquesta primera fase es prolongarà fins al pròxim 30 de novembre. A continuació, començarà la segona fase de valoració, que estarà oberta fins al 7 de gener aproximadament. La tercera fase, d'exposició pública i al·legacions, arrancarà el 7 de febrer. "Amb aquesta fase, arranca el procés participatiu en el qual intentarem que s'involucren el major nombre possible de persones i entitats del barri. Per això habilitarem diferents canals perquè tots puguen participar de la forma més còmoda" ha afirmat Valía, qui també ha indicat que "les entitats veïnals tindran un paper fonamental en el projecte. Farem un debat profund per a esbrinar les necessitats i les demandes reals dels veïns i veïnes".

Posteriorment, l'equip redactor del projecte disposarà de tres mesos per a desenvolupar el mateix, introduint les conclusions, tant de les associacions com de particulars, dutes a terme en el procés de participació.

Arxivat a:

Destacats