El Consell està impulsant la regulació de les mesures de protecció enfront del foc de les vivendes en entorns urbans-forestals

Guardar

urbano-forestales
urbano-forestales

La conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural està impulsant la regulació de les mesures de protecció enfront del foc de les vivendes situades en entorns d'interfície urbana-forestal, en el marc de la campanya de prevenció iniciada este estiu.

D'esta manera, es conferirà més seguretat als propietaris de les vivendes en este tipus d'urbanitzacions, que podran planificar la defensa de sa casa, i s'especificaran les zones i els mínims que s'hauran de complir per a minimitzar els riscos.

Així mateix, en l'actualitat la conselleria està realitzant unes jornades de conscienciació de la necessitat d'actuar en les zones d'interfície urbana/forestal. Estes jornades s'organitzen en els ajuntaments que han mostrat interés a participar. En elles assisteixen residents, presidents o administradors d'urbanitzacions del terme municipal en què es dóna la xarrada, se'ls parla del risc que tenen, de l'obligació i necessitat d'escometre actuacions que previnguen de l'augment de risc que suposa estar prop d'un terreny forestal sense prendre precaucions i se'ls explica quines són les actuacions pertinents per a reduir el risc el màxim possible.

Estes reunions es duen a terme per la Conselleria (amb la intervenció d'agents mediambientals i personal adscrit al Pla de Vigilància Contra Incendis Forestals del servici prestat per VAERSA) i les diputacions provincials.

En el marc dels consells en matèria de prevenció d'incendis forestals emesos dins de la campanya #stopalfoc, la conselleria ha fet públiques unes recomanacions de seguretat en prevenció d'incendis forestals orientades a les cases i urbanitzacions d'interfície urbana-forestal.

Quant a la vegetació, és convenient evitar que les copes dels arbres es toquen entre elles i també amb el matoll del seu voltant; les branques han d'estar a més de tres metres de les eixides de fums; la teulada ha de romandre net de fulls, així com les portes, finestres i fatxades i no s'ha d'acumular material inflamable en estes àrees.

També s'aconsella disposar d'una reserva d'aigua, com una piscina, una bassa o uns aspersors.

Els depòsits de combustible han d'ubicar-se lluny de la vivenda i preferiblement soterrats o protegits. Les eixides de fums poden tindre una xarxa mataxispes. Els paellers i barbacoes, és recomanable que tinguen construït un sostre i tres parets laterals sobre un sòl no combustible.

Quant als nuclis urbans en zones d'interfície urbana-forestal, l'adopció de les següents mesures incrementa la seguretat col·lectiva: la instal·lació de hidrants per a abastiment per als mitjans d'extinció; mantenir una discontinuïtat de combustible entre la zona urbanitzada i la vegetació forestal; disposar de dos o més vials d'accés i rotonda final en camins sense eixida; i mantenir lliures de vegetació els vials d'accés i les seues cunetes..A més, és important recordar que és competència de propietaris adoptar les mesures necessàries per a evitar que els afecte el foc.

Arxivat a:

Destacats