El Consell aconsella extremar la precaució en la muntanya davant de la situació meteorològica adversa dels pròxims dies

Guardar

Vigilante forestal
Vigilante forestal

El Consell aconsella extremar la precaució en la muntanya davant de la situació meteorològica adversa dels pròxims dies, pel fet que s'espera una pujada de temperatures a nivells elevats en tota la Comunitat Valenciana, acompanyada d'una baixa de la humitat de forma considerable amb poca recuperació en horari nocturn, que en alguns casos no arribar al 20%.

En relació amb fenòmens tempestuosos, i donades les temperatures previstes, és possible la formació de tempestats que no comporten precipitacions. No obstant això, no són fàcils de determinar amb molta anticipació estos fenòmens de caràcter més local. Quant als vents, poden ser lleugers de component oest en les zones d'interior, sent de llevant en la major part de la Comunitat.

En este context, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural aconsella extremar les precaucions per a previndre incendis forestals.

Recomanacions

Moltes vegades, la població pot ajudar a evitar els incendis forestals aplicant el sentit comú que, abans de realitzar una activitat, invita a analitzar el risc de convertir-se en l'origen d'un possible incendi forestal.

Els incendis no sols afecten la vegetació i la fauna salvatge, sinó que posen en risc tants béns com les vides de les persones afectades i les dels que han de defendre eixes propietats i extingir els incendis.

Cal recordar que en alerta 3 totes les autoritzacions queden sense validesa i totes les zones de paellers autoritzades seran precintades.

Amb caràcter general, convé, per tant, recordar alguns punts bàsics:

Mai tirar fòsfors i puntes de cigarret enceses.

No encendre foc en terreny forestal o pròxim a ell, fora de zones especialment dedicades a això, que tinguen totes les garanties, i si no es té clar no fer-ho, millor un entrepà o una truita que un incendi.

No tirar fems i menys aquelles que poden ser el causant d'un incendi com és el cas dels vidres.

No llançar de coets, globus o artefactes de qualsevol classe que continguen foc, o puguen produir-ho.

Les cremes de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals estan prohibides en este moment amb caràcter general. En casos excepcionals, consultar als ajuntaments o als agents mediambientals.

Al circular per terreny forestal, no parar el vehicle sobre vegetació seca, deixar-ho en zones desproveïdes de vegetació, el tub d'escapament calent pot encendre el past.

Si és agricultor i la seua producció és el cereal, estem en època de collita, convé tindre precaució amb les tasques d'arreplega del cereal. Es poden produir incendis per purnes de les màquines, la pols que es genera en el processat és molt inflamable.

Si és apicultor, atenció amb les tasques en què s'usa l'ahumador. No posar-ho calent sobre vegetació ni buidar les restes del material usat per a fumar sobre ella.

Les empreses que treballen en l'entorn forestal han de recordar que han de complir el que disposa el Decret 7/2004 que regula les mesures a adoptar en estos casos.

Si posseeix una vivenda o granja prop de terreny forestal, extremar les precaucions. Per exemple, mantindre la teulada lliure de pinassa o fullaraca, ni buidar restes de ximeneres, estufes o paellers/barbacoes sobre vegetació.

Si és una persona que li agrada gaudir de la muntanya per esport amb motos, evitar que pel tub d'escapament puguen eixir restes de carbonissa i no deixar parada la moto sobre vegetació.

Si no té més remei que utilitzar grups electrògens, motors, equips elèctrics o d'explosió, aparells de soldadura, etc., inclosos els pertanyents a maquetes dirigides per ràdio control, recordar demanar un permís específic si eixe ús ho realitza en terreny forestal o les seues proximitats.

Finalment consultar el nivell de preemergència per risc d'incendis forestals.

Arxivat a:

Destacats