El CESM-CV convoca vaga indefinida dels MIR a partir del 21 de juliol en tota la sanitat pública valenciana

Guardar

Metges a l'hospital
Metges a l'hospital

El Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) ha convocat una vaga indefinida de Metges Interns Residents (MIR) en tots els serveis públics sanitaris a partir del 21 de juliol i fins que la Conselleria atenga reivindicacions com l'equiparació de la jornada i descansos del MIR amb la d'un metge adjunt i l'equiparació salarial amb les altres CCAA.

L'organització ja va advertir dilluns passat a la Conselleria de Sanitat Universal que convocaria una vaga indefinida de MIR si no es reunia amb ells en el termini de dos dies. En aquest sentit, el sindicat ha lamentat aquest divendres que les seues peticions "han sigut infructuoses, no obtenint-se cap resposta, excepte desencertades manifestacions públiques en els mitjans de comunicació".

Per tot això, ha anunciat la convocatòria d'una vaga, a partir del 21 de juliol, que es realitzarà amb caràcter específic dels facultatius en formació, denominats MIR, que presten serveis en tots els centres d'atenció sanitària, es troben en Atenció Primària o en Atenció Hospitalària, tant de jornada ordinària com de la jornada complementària, atenció continuada o guàrdia mèdica, "de manera indefinida fins que s'atenguen les reivindicacions" del sindicat, segons ha exposat el CESM-CV.

A més, el sindicat assenyala que "no és procedent acordar serveis mínims, perquè el personal MIR no és personal d'estructura de la Conselleria" i a més hi ha precedents en resolucions judicials que assenyalen que el personal MIR "té caràcter instrumental al servei de la seua formació com a especialistes i no tracten de suplir ni complementar les que incumbeixen als metges que integren la plantilla d'aquest".

L'objectiu d'aquesta vaga és que la Conselleria atenga les peticions del sindicat en qüestions com les relatives a l'equiparació de la jornada de treball i descansos del MIR amb la d'un Metge Adjunt.

En concret, demana descans obligatori de 36 hores després de la realització de guàrdies de dissabte i lliurança d'un dia addicional després de les guàrdies de diumenge i altres festius; establir la jornada laboral ordinària màxima de 37,5 hores setmanals i la cotització de les hores de guàrdia mèdiques, entre altres aspectes.

El CESM-CV critica que, en el cas d'un MIR, "la realització de guàrdies és obligatòria sense que tinguen unes retribucions bàsiques que impliquen el màxim de cotització, a diferència d'un adjunt, per la qual cosa han de cotitzar fins al màxim legal de base reguladora".

A més, reclama l'equiparació salarial amb les altres CCAA, la qual cosa implica "un increment del complement de residència" i augment del preu de l'hora de jornada complementària; la retribució de les guàrdies de festius i/o dies especials en la mateixa proporció que el personal estatutari i l'abonament de les dietes corresponents a les guàrdies realitzades en aquelles especialitats en les quals per les seues característiques no existisca possibilitat de ser proporcionada per l'administració en el seu centre de treball, entre altres qüestions.

Així mateix, el Sindicat Mèdic exigeix per als MIR el pagament del cent per cent de la incapacitat temporal des del primer dia de la baixa; que en cas de baixa laboral, els residents cobren 54 hores de guàrdia en les mateixes condicions reconegudes per al personal estatutari i que es considere la baixa laboral per contagi o aïllament de malalties transmissibles com a malaltia professional.

En l'àmbit de la formació, el sindicat reclama que els MIR tinguen dret a quatre mesos de rotació externa per any i la ràtio màxima de quatre residents per adjunt amb un màxim d'un R1; l'obligatorietat de la presència de mínim un tutor de residents per guàrdia d'Urgències i ampliar els dies dedicats a formació a 20 dies anuals, amb l'única autorització necessària del tutor responsable.

Igualment, entre altres demandes, reclama la "desaparició de les llistes de substitució" i que quan hi haja una incapacitat temporal justificada i el resident no puga realitzar els seus guàrdies, el centre no podrà cobrir aquesta baixa amb altres residents "de forma obligada ni sota coacció, amb la sobrecàrrega de treball conseqüent".

Segons el Sindicat Mèdic, la Conselleria de Sanitat "és conscient i coneixedora que en molts hospitals amb docència MIR estan contractats adjunts sense especialitat en els Serveis d'Urgències, sent que un MIR requereix la supervisió en l'activitat que desenvolupa en les urgències deurà inexcusablement estar supervisada per un Adjunt Especialista".

També ha instat a "assegurar els materials adequats i homologats per a la correcta assistència sanitària, amb la mateixa dotació a la qual qualsevol altre empleat públic té dret"; "assegurar l'estoc dels mateixos en cas de crisi sanitària segons el que es preveu en la LPRL" i "espais de descans dignes, segons la Llei de Prevenció de Riscos Laborals".

Així mateix, el CESM-CV demana a la Conselleria que "propose en l'àmbit corresponent, bé en el Consell interterritorial o bé davant el govern nacional", la modificació del decret 1146/2006 de 6 octubre amb la finalitat d'establir cinc guàrdies obligatòries al mes, com a màxim, en qualsevol programa formatiu, sense sobrepassar voluntàriament les set guàrdies al mes i màxim d'un diumenge i un dissabte per cada set guàrdies".

També insta que plantege la creació d'un òrgan supervisor de les condicions de treball dels MIR, amb la participació dels MIR i els Sindicats, que "supervise, vigile i denuncie qualsevol abús o vulneració dels drets dels MIR, de manera que es puga intervenir de manera anònima, evitant actuacions que impliquen represàlies, i que obligue al compliment de la normativa d'aplicació, inclosa la de prevenció de riscos laborals, aplicant el règim disciplinari vigent per a qui incomplisca, empare o duga a terme actes que impliquen vulneració de qualsevol dret dels MIR".

Destacats