El centre històric recuperarà la seua esplendor amb la rehabilitació de més de 50 edificis

La rehabilitació de la Ciutat Vella és un objectiu prioritari per a l’Ajuntament

Guardar

Ciutat Vella
Ciutat Vella

La Delegació de Desenvolupament Urbà i Vivenda ha tramitat en estos dos últims anys més de 330 llicències d'obra en Ciutat Vella a través del Servici de Llicències d'Obres d'Edificació, de les que més de 50 corresponen a rehabilitacions integrals dels edificis, molts d'ells amb algun nivell de protecció.

Així ho ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Vicent Sàrria, qui ha afegit que la resta són, en la seua majoria, reformes integrals en vivendes particulars.

Les llicències són per a tots els barris del Centre Històric, per a edificis  residencials excepte el palau de Valeriola, en el carrer del Mar, en el que es realitzaran actuacions prèvies a la seua rehabilitació; la Casa de la Dóna de la Generalitat en el carrer Náquera; o el canvi d'ús terciari a hoteler en el carrer ciutat de Bruges, a més d'alguna petició per a allotjaments turístics. Les obres començaran, previsiblement, al llarg de l'any 2017,

També és de destacar un nou edifici amb 10 vivendes en el carrer Mallorquí, que inclou en la planta baixa i primera un equipament dotacional per a ús públic, que el promotor cedirà a l'Ajuntament, tal com es va acordar quan es va adjudicar el Programa d'Actuació Integrada de la zona. Al marge de totes estes vivendes, la Junta Municipal de Ciutat Vella tramita totes aquelles reformes d'obres menors en les vivendes.

Per al regidor Sàrria, este important increment de llicències suposarà un impuls en la rehabilitació de Ciutat Vella. De fet, la població en este Districte ha crescut per primera vegada des que en 1991, data de l'arribada al govern Municipal del PP, “va començar una caiguda imparable, com a conseqüència de l'abandó a què va ser sotmés el Centre Històric en les polítiques municipals i a la falta d'inversió”, en paraules de l'edil.

La població del conjunt dels sis  barris de la Ciutat Vella se situa  en 26.769 habitants a 31 de desembre del 2015, a punt de recuperar-se la població de 27.100 habitants de l'any 1991.

En este últim any s'ha passat dels 26.368 habitants a 26.769 habitants, amb un increment de 401 habitants més.

Evolució de la població en Ciutat Vella

Per a Sàrria, este és l'inici de la recuperació i rehabilitació d'una manera decidida del Centre Històric de la nostra ciutat, ja que en 2017 s'iniciarà una obra pública a través de l'empresa municipal AUMSA en el carrer de Tapineria, i es posaran en marxa les obres d'urbanització de programes d'actuació com el del carrer Eixarchs en el solar ubicat junt amb l'Església dels Sants Joans i el Mercat Central, en un espai monumental, la reparcel·lació del qual es va aprovar recentment.

Des de la iniciativa pública estan en marxa nombrosos projectes com la construcció d'un edifici de vivendes en el carrer Tapineria, que gestiona l'empresa municipal AUMSA; la rehabilitació per a vivendes dels edificis de Doctor Collado junt amb La Llotja que abans de finalitzar l'any es licitaran; la rehabilitació i reconstrucció de la Casa del Rellotger per a Centre Sociocultural; o un nou equipament sociocultural per a jóvens, que permetrà també connectar el carrer de Guillem de Castro amb la plaça del Pilar. Estos últims projectes són a càrrec del Pla Confiança de la Generalitat.

De la mateixa manera, es posarà en valor la muralla i torre àrab de la plaça del Ángel, on es realitzaran excavacions; es rehabilitarà el patrimoni i es construirà un jardí arqueològic, també a càrrec del Pla Confiança, amb una inversió en este cas de 4,5 milions d'euros.

Però a més, s'estan tramitant dos programes d'actuació integrada en el carrer Beat, un dels entorns més degradats de Velluters; i en Sabateria dels Xiquets, en el barri del Mercat, en el solar ubicat junt amb l'edifici ADEIT-Empresa de la Universitat, amb una nova edificació que taparia les mitgeres i un aparcament subterrani per als residents de prop de 60 places, la qual cosa permetrà generar també una nova plaça enjardinada.

Sàrria ha recordat els propietaris d'edificis buits que tenen el deure de rehabilitar-los o procedir a la reconstrucció dels solars: I en este sentit, ha manifestat que l'Ajuntament està sent “implacable amb esta deixadesa sense sentit”. També s'estan emetent ordes d'execució i incloent els solars en el Registre Municipal de Solars i Edificis a Rehabilitar RMSER.

“Alguna cosa s'està movent en el Centre Històric –ha assenyalat Sàrria- com a conseqüència del treball realitzat estos 18 mesos de govern municipal, on hem sigut capaços de transmetre als ciutadans, propietaris i promotors la importància que València dispose d'una Ciutat Vella rehabilitada, amb veïns, comerços, activitat cultural i llocs per a caminar amb recuperació d'espai públic”.

Posant en valor el cor de la ciutat

“Estem posant en valor el cor de la ciutat” ha dit Sàrria, qui considera que hi ha hagut tres decisions importants que estan fent possible la seua rehabilitació. D'una banda, la rebaixa de la taxa urbanística per a rehabilitació d'edificis en un 90%; d'altra banda, l'impuls de l'empresa pública AUMSA que disposa de recursos per a complir amb el seu objectiu social en actuacions en el Centre. I, finalment, la decisió del govern municipal “d’apostar per la ciutat consolidada i protegir l'horta deixant sense efecte la requalificació d'este espai natural per a orientar el creixement de la ciutat en la rehabilitació dels barris i la millora d'equipaments i espais públics”.

“Els propietaris i promotors han entés que la situació de Ciutat Vella no pot esperar per més temps, i tots estem fent un esforç per a posar en valor un dels millors centres històrics d'Europa, que dignificaran el patrimoni de tots els valencians i evitarà solars i edificis abandonats”, ha assegurat el regidor.

Però a més, Sàrria ha recordat els propietaris de dos unitats d'execució en el barri del Carme (carrers Llíria i Guillem de Castro) UA-22, i de l'entorn del carrer Comte Montornés que han de presentar els programes d'actuació integrada, PAI, amb caràcter immediat, o se'ls encarregarà a l'empresa municipal AUMSA per gestió directa, ja que es tracta de dos espais molt degradats i els ritmes edificatoris en estos espais singulars no poden estar subjectes a interessos especulatius.

Arxivat a:

Destacats