El Carnestoltes de Russafa ofereix el seu aperitiu de festa aquest dissabte

La cel·lebració que uneix tradició i multiculturalitat tindrà com a novetat un “pre-carnaval” abans de la festa gran del 16 de febrer

Guardar

carnaval ruzafa-2014
carnaval ruzafa-2014

València és sinònim de festa, color, música i cultura, però també ho és de tradició i qualsevol ocasió pot fer un gir i mirar al passat. Un dels esdeveniments que més present la fa és el Carnestoltes de Russafa, que enguany celebra la seua 9a edició durant el 9 i 16 de febrer amb novetats, sorpreses i més música que mai, però sense perdre el seu objectiu principal: viatjar en el temps de la mà de les comunitats llatines populars i donar veu a les reivindicacions socials.

Des que va començar en 2011, aquesta festa té com a objectiu recuperar la memòria històrica del Carnestoltes de València de finals del segle XIX i principis del XX, on es representaven els dies d'excés anteriors a la Quaresma amb ganes de desfogar-se, ballar i cridar, segons l'organització Russafa CulturaViva, fruit de la col·laboració entre Sariri Associació Intercultural i Jarit Associació Civil.

Així mateix, pretén celebrar-se com ho fan alguns grups d'immigrants, especialment com les comunitats llatines, amb l'objectiu d'enriquir-se culturalment. "El Carnestoltes de Russafa és un crit que ens diu que ací cabem tots i totes, que la cultura té moltes dimensions i en la seua definició ha de participar el conjunt de la població", apunta Russafa CulturaViva.

Per això, es presenta com un espai de convivència i intercanvi per a donar a conéixer a la ciutadania la riquesa cultural del barri valencià, que s'ha albergat una àmplia multiculturalitat, activisme social i creació artística i que, segons denúncia l'organització del projecte, perd la seua essència a causa de la gentrificació accelerada, és a dir, l'arribada de les classes més riques i l'expulsió de la resta a causa de l'augment del preu de l'habitatge i la massificació del turisme.

Amb el lema "Carnestoltes a banda", en aquesta novena edició 22 bandes de música de la Comunitat Valenciana i de diferents parts del món es convertiran en el fil conductor d'aquesta mescla entre cultura i tradició a través de sons folklòrics valencians fusionats amb ritmes llatinoamericans, tal com va poder avançar durant la seua presentació Miguel Hernández, president de la Coordinadora de Societats Musicals de València.

Font: Russafa CulturaViva

Les novetats

Aquest 2019 porta novetats per a la festa. I és que no solament se celebrarà durant un dia, com s'ha fet anteriorment, sinó en dos. En concret, el dissabte 9 al carrer Filipines, al costat del Parc Central, se celebrarà el "precarnestoltes" entre les 12 i les 19 hores amb les "llamadas" de les batucades, una costum llatinoamericana en la qual dues bandes toquen per a competir entre elles, mentre que per la vesprada el públic podrà gaudir dels assajos de les danses folklòriques i les bandes.

No obstant això, la festa arribarà el dia 16 a partir de les 16 hores amb les cercaviles al llarg del barri, on les danses, les disfresses, les bandes i els més de 1.500 participants recorreran els carrers de Filipines, Literat Azorín, Sueca, Dénia, Cuba i Pintor Gisbert. Al carrer Puerto Rico, a més, se situarà un Punt Violeta per a intervenir en cas d'actuació masclista, homofòbica, transfòbica o racista.

Arxivat a:

Destacats