El ban de Falles establirà que les parades de menjar hauran d'evitar les cuines a l'aire lliure

Guardar

Ayuntamiento_de_Valencia,_España,_2014-06-30,_DD_119
Ayuntamiento_de_Valencia,_España,_2014-06-30,_DD_119

El ban municipal amb motiu de la celebració de les Falles del 2017, actualment en procés de redacció, recollirà tot un seguit de novetats respecte al d'enguany, com ara la concreció sobre les parades d'elaboració de menjar que per raons sanitàries i de millora de la convivència hauran de seguir el model de food trucks o similar, sempre sense cuina a l'aire lliure. El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha informat en una reunió als agents fallers, representats per delegats de sector i la Interagrupació de Falles, de les principals modificacions previstes, tal com es va comprometre a fer.

Els mercadets centren els canvis principals que es fixaran al ban de Falles l'any que ve. Així les coses, dels 20 llocs que es permetran com a màxim –mateixa quantitat que l'any passat-, hi haurà un límit de 10 per a la venda d'aliments, dels quals, com a novetat, un màxim de quatre seran per a parades on s'elaboren menjars. És en aquest punt on hi ha una de les modificacions principals, perquè eixos llocs hauran de comptar amb dipòsits d'aigua propis i cuina incorporada, eliminant així la possibilitat d'instal·lar graelles al carrer. Els motius per a aquest canvi es fonamenten en les majors garanties sanitàries que ofereixen i en el benefici de la convivència durant les festes i han estat ben acollits pels representants del món faller. A més a més es farà la recomanació d'apostar pels productes valencians i amb denominació d'origen.

A més, es manté la indicació que els llocs dels mercadets temporals només estiguen a un costat del carrer per facilitar una millor mobilitat i majors garanties de seguretat al conjunt de la ciutadania. Complementàriament, s'introdueix la limitació de la superfície d'ocupació de les parades a 120 metres lineals com a màxim. Aquestes disposicions entraran en funcionament el dissabte que ve 11 de març. "Hem acceptat la modificació feta per la Interagrupació perquè siga un dia abans quan comence la instal·lació d'eixos llocs de mercadets per tal d'aprofitar el cap de setmana previ a les Falles", ha explicat Fuset, qui ha mostrat la seua satisfacció per l'acollida positiva dels canvis per a l'any que ve i també ha valorat positivament el compromís dels agents fallers "per mostrar-se partidaris d'introduir mesures que fomenten la inclusió en la festa, i molt especialment per a les persones amb mobilitat reduïda".

El ban també contemplarà l'endarreriment en un dia de l'inici de la instal·lació de carpes als carrers. "A la reunió amb els agents fallers hem constatat la coincidència generalitzada que cal anar retardant el muntatge de carpes fins a la mateixa setmana de Falles. Al Govern de la Nau apostem per reforçar el component social de la nostra festa gran i agraïm els esforços per fomentar la convivència amb mesures com l'endarreriment de la instal·lació de carpes als carrers. L'any passat ja ho vàrem retardar en tres dies i en la pròxima edició serà un dia més tard encara", ha explicat Fuset. Serà per tant el dia 9 de març quan es podrà encetar el muntatge de les carpes que no obliguen a modificar línies d'autobusos de l'EMT i el dia 10 començarà la instal·lació de la resta.

Es preveu que el ban de Falles puga incloure per primera vegada també el dia de la Crida, que l'any que ve, seguint la tradició i a falta d'aprovació del programa de festes, serà el 26 de febrer. "Donem cobertura així a totes les activitats que des de fa anys les comissions falleres organitzen a una festivitat tradicional com la Crida", ha manifestat Fuset.

El ban també inclourà unes altres disposicions. Respecte als enllumenats més espectaculars, el dia de l'encesa serà l'11 de març, amb la qual cosa s'endarrereix així al màxim la seua instal·lació als carrers. Per un altre costat i pel que fa a les tanques que envolten les falles, per primera vegada es determina que el perímetre de tanques haurà de tindre una distància raonable que afavorisca la circulació de les persones entorn de la falla, principalment d'aquelles amb mobilitat reduïda i sempre afavorint les mesures de seguretat.

El regidor Pere Fuset ha agraït l'alt grau de sintonia de la reunió i s'ha compromés a seguir estudiant les propostes de millora provinents dels agents fallers per a futures edicions del ban de falles.

Arxivat a:

Destacats