Educació crea un protocol d'actuació als centres educatius per als menors refugiats d'Ucraïna

Fins al moment, han arribat 1800 persones procedents d'Ucraïna a la Comunitat Valenciana

Guardar

Arribada dels refugiats ucraïnesos a València
Arribada dels refugiats ucraïnesos a València

Una de les conseqüències més greus de la invasió militar russa a Ucraïna està sent l'èxode de persones cap a altres països. En concret, ja són més de 3,5 milions les persones ucraïneses que han vist com la vida que coneixien en el seu país d'origen s'ha truncat. Espanya ha sigut un dels països que ja ha acollit entorn de 25.000 d'aquests refugiats i a la Comunitat Valenciana han arribat fins al moment 1800.

Dels quasi quatre milions de refugiats que comptabilitzen les organitzacions humanitàries, prop d'un milió són xiquets i xiquetes que al costat de les seues mares, han fugit de la guerra i han de començar una nova vida fora de la seua Ucraïna natal. La seua adaptació a Espanya passa també per ser escolaritzats en un centre educatiu i per a garantir aquest procés, la Conselleria d'Educació, encapçalada per Vicent Marzà, ha creat un document per a preparar el seu acolliment.

Encara que ja hi havia un protocol que feia referència a l'acolliment de l'alumnat desplaçat i que datava de l'any 2018, s'ha creat un nou reglament que inclou unes pautes específiques d'"acompanyament educatiu i emocional" centrat en aquells menors que arriben des de països immersos en conflictes bèl·lics, com és el cas actual d'Ucraïna.

Idioma com a barrera principal

L'aprenentatge d'una nova llengua com el castellà és una dels grans obstacles als quals deu enfrontar-se un d'aquests xiquets o xiquetes provinents d'Ucraïna. Per això, des d'Educació, es recomana adaptar el ritme, repetir els missatges tantes vegades com siga necessari o simplificar al màxim el vocabulari amb l'objectiu de facilitar la comunicació oral.

A més, es prevaldrà la comunicació escrita i les fotos, pictogrames o dibuixos seran una de les eines més útils d'interacció sobretot en les fases més inicials. Així mateix, instruments com a traductors en línia seran de gran utilitat per a afavorir la comunicació.

D'altra banda, el departament que dirigeix Vicent Marzà, en col·laboració amb la Direcció general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, també ha creat un Programa d'acolliment lingüístic al poble ucraïnés en el qual s'inclou una guia de conversa amb expressions i vocabulari d'ús quotidià en valencià, castellà, ucraïnés rus i anglés.

Aspectes emocionals i acadèmics

En el terreny emocional, la proximitat i empatia "per les circumstàncies que estan vivint" les persones desplaçades d'Ucraïna seran clau, sobretot durant les primeres setmanes i mesos, detalla el document.

A més, al principi també se'ls haurà de prestar especial atenció, tant a l'alumnat com a les seues famílies a causa del "xoc" que han patit després d'abandonar el seu país i donar prioritat al benestar emocional dels menors refugiats enfront de qüestions acadèmiques.

Per aquest motiu, es podrà assignar en els centres educatius uns alumnes del seu país d'origen o migrants que ja porten una temporada residint a la Comunitat Valenciana per a facilitar l'adaptació d'aquests menors tant a nivell emocional com a acadèmic.

Així, el nou protocol d'acolliment específic també detalla que, de la mateixa manera que els alumnes que es presenten voluntaris, també hi haurà professors que atenguen i resolguen aquells dubtes que puguen sorgir-li a l'estudiantat ucraïnés i a les seues famílies a través de tutories i reunions periòdiques en el centre escolar.

Arxivat a:

Destacats