Ecopunts a canvi del reciclatge de plàstic a Sant Marcel·lí

Guardar

PlastiCircle
PlastiCircle

La ciutat de València està a punt d'arrancar el projecte pilot de reciclatge de plàstic i economia circular en el barri de Sant Marcel·lí que, sota la denominació local de "ReciPlàstic", promourà un innovador procés de participació ciutadana, al qual seguiran les ciutats d'Alba Iulia (Romania) i Utrecht (Holanda), tot això en el marc del projecte europeu PlastiCircle, finançat pel programa Horitzó 2020.

Durant aquest període de proves, que s'estendrà entre l'1 de maig i el 31 de juliol, la ciutadania que s'haja registrat prèviament en la pàgina web del projecte pilot podran depositar les seues bosses amb residus d'envasos lleugers en algun dels 28 contenidors grocs del barri de Sant Marcel·lí. Aquests contenidors portaran un dispositiu tecnològic adossat, dissenyat per a emetre una etiqueta amb un codi de barres identificatiu de l'usuari.

L'usuari o usuària haurà de pegar aquesta etiqueta en la bossa que deposite en el contenidor, la qual cosa permetrà saber com cada persona ha separat els seus residus per a compensar-li per aquesta acció mitjançant una sèrie d'ecopunts, que seran canviats posteriorment.

La posada en marxa d'aquesta iniciativa inclou un procés de difusió i captació de participants a peu de carrer i, com a preparació prèvia, aquest matí Las Naves ha acollit un taller formatiu per a capacitar als monitors i monitores que estaran en contacte amb la ciutadania sobre els aspectes clau a transmetre, entre ells, com registrar a les persones interessades, quina és la programació d'activitats previstes o quins tipus de recompenses podran obtenir els participants per separar millor els seus residus.

El regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, ha explicat que aquesta iniciativa europea compta amb tot el suport municipal, ja que «s'espera obtenir bons resultats que ajuden a resoldre el desafiament mundial que suposa hui dia la completa gestió dels residus de plàstic, amb l'impacte mediambiental que això suposa».

El 17 d'abril s'habilitarà el registre de participants a través de la pàgina web, que serà el portal de referència on estarà tota la informació relativa al projecte, i des de la qual les persones interessades podran registrar-se en el projecte, participar en diversos processos participatius, consultar el número dels seus ecopunts, llegir les notícies del projecte o contactar amb els responsables del projecte per a tots els dubtes i aclariments pertinents.

PROJECTE EUROPEU PLASTICIRCLE

El projecte europeu "PlastiCircle", en el qual s'emmarca aquest pilot, va arrancar el juny de 2017 i finalitzarà el 31 de maig de 2021. Coordinat per ITENE (Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística), entre els socis espanyols del consorci també es troben Las Naves, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). En total, el consorci europeu està integrat per 20 institucions tant públiques com privades d'Espanya, Noruega, Alemanya, Holanda, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia.
Destacats