Ecoembes convida a pensar amb els pulmons per a millorar la qualitat de l'aire

L’organització mediambiental visibilitza el poder del reciclatge quotidià

Guardar

5198-110
5198-110

«Pensa amb els pulmons» és l'eslògan amb què l'organització mediambiental sense ànim de lucre Ecoembes consciència a la població de la importància del reciclatge per a millorar la qualitat de l'aire que respirem. Tal com exposa la campanya a partir d'estudis realitzats per la Cátedra UNESCO i la Fundación Cidaut, depositar les llandes, els tetrabrics i els envasos de plàstic en el contenidor groc té un gran impacte en la neteja de l'aire, ja que, amb les emissions de diòxid de carboni que s'estalvien en utilitzar materials reciclats, es contraresten emissions procedents de focus contaminants com els tubs d'escapament.

La campanya se centra a exemplificar, mitjançant dades quotidianes, la repercussió del reciclatge a escala individual. Ecoembes mostra que cada sis llandes, cada sis botelles de plàstic, cada huit pots de xampú o cada tres pots de detergent reciclats, es contraresten deu minuts d'emissions d'un tub d'escapament. Segons explica l'organització, obtenir un quilo d'alumini verge per a l'elaboració d'una llanda genera més diòxid de carboni que aconseguir un quilo d'alumini reciclat. Per tant, en comparar aquesta realitat amb una mostra representativa dels cotxes que circulen per Espanya, Ecoembes conclou que produir sis llandes d'alumini reciclat compensa deu minuts de la contaminació produïda per un tub d'escapament.

Amb l'objectiu de difondre aquest missatge, Ecoembes ha llançat anuncis que tracten de sensibilitzar la ciutadania mitjançant la proposta de pensar amb els pulmons. L'organització equipara aquesta idea a les nombroses ocasions en les quals l'ésser humà pensa amb el cor, l'estómac o els peus, més enllà de pensar amb el cap. Tal com fomenta Ecoembes, pensar amb els pulmons a l'hora de rebutjar el fem que generem comporta un increment del compromís amb la qualitat de l'aire.

Segons explica Silvia López, responsable de Comunicació Corporativa d'Ecoembes, en pensar amb els pulmons, «cada ciutadà i cada ciutadana aporta el seu granet d'arena perquè el canvi climàtic deixe de ser una realitat». L'especialista insisteix que existeix una tendència ascendent al reciclatge entre la població, i remarca que la campanya d'Ecoembes es fa ressò dels beneficis ambientals d'aquestes accions. Silvia López incideix, a més, en la importància de desmentir les faules que posen en dubte la utilitat de la separació de residus, ja que «els xicotets gestos quotidians constitueixen sumes de voluntats» i tenen un valor real en la protecció del medi ambient.

Què es pot aconseguir a través del reciclatge?

Ecoembes estableix diverses equivalències per a visibilitzar quina és la repercussió concreta dels xicotets gestos que la població pot realitzar des de casa, com separar correctament els envasos. Així, es contribueix al reciclatge i a la creació d'una segona vida per als recursos.
  • 8 caixes de cereals reciclades es poden convertir en 1 llibre
  • 6 brics reciclats es poden convertir en 1 caixa de sabates
  • 40 botelles de PET reciclades es poden convertir en 1 folre polar
  • 80 llandes de refresc reciclades es poden convertir en 1 llanda de bicicleta
  • 8 pots de conserva reciclats es poden convertir en 1 olla de cuina
  • 22 botelles de plàstic reciclades es poden convertir en 1 samarreta
  • 550 llandes d'alumini reciclades es poden convertir en 1 cadira 

La Comunitat Valenciana: cada vegada més compromesa

En la Comunitat Valenciana, les últimes dades de reciclatge recollides reflecteixen que el compromís de la ciutadania ha anat en augment. En 2018, es van reciclar quasi 170.000 tones d'envasos domèstics, un 4,6 % més que l'any anterior. L'increment de contenidors grocs i blaus incentivat per Ecoembes juntament amb la Generalitat i els diferents municipis des de 2017, així com les millores en les rutes de recollida i en la gestió de residus, han contribuït a augmentar el reciclatge i la seua efectivitat.

Ecoembes ha impulsat també iniciatives per a adaptar el reciclatge als hàbits de consum de la població valenciana, de manera que la separació de residus puga dur-se a terme en la major part de localitzacions. En els últims dos anys, l'organització mediambiental ha fet possible la recollida selectiva d'envasos en festivals de música, instal·lacions esportives com els estadis de Mestalla i Ciutat de València, aeroports i esdeveniments esportius com la marató. Segons les últimes dades presentades, es van instal·lar més de 2.400 papereres grogues i blaves en esdeveniments i centres públics. La implantació de contenidors marrons en tota València, destinats a residus orgànics com restes d'aliments, taps de suro o paper de cuina impregnat, ha sigut una altra mesura notable en relació amb la separació de deixalles.

Amb les seues campanyes i propostes, Ecoembes convida a la població a implicar-se a mantindre net l'aire que respira i, per a fer-ho, a gestionar els seus residus de la forma més adequada. L'organització promou el reciclatge i facilita informació sobre ell a nivell quotidià. Més contenidors als carrers o informació més concreta sobre com beneficia al medi ambient cada acció de reciclatge a escala individual amplien les possibilitats de pensar amb els pulmons i reduir la contaminació atmosfèrica.

Destacats