Duc de Gaeta-Pobla de Farnals, Plaça La Creu-Los Angeles i Exposició guanyen el concurs de Creus de Maig

Guardar

Crucesdemayo
Crucesdemayo

Les comissions falleres Duc de Gaeta-Pobla de Farnals, Plaça La Creu-Los Angeles (Canyamelar) i Exposició han obtingut el primer, segon i tercer premi, respectivament, del concurs de Creus de Maig organitzat i convocat per l'associació Lo Rat Penat en col·laboració amb l'Ajuntament de València.

En total, enguany han participat en el concurs 40 creus de les 42 inscrites, ja que dues van ser eliminades perquè no estaven plantades quan va passar el jurat, han indicat des de l'organització, detalla l'Arquebisbat de València en un comunicat.

Igualment, el jurat ha decidit "per la seua qualitat, mèrits i originalitat" concedir una menció honorífica a les Creus de Maig de la Junta de Festes Mare de Deú dels Desamparats de Patraix: la Comissió de Festes Creu de Mislata; les festes en honor del Santíssim Crist de Natzaret; i les Falles Gayano Lluch, Lo Rat Penat i Camí Nou de Picanya-Nicolau Primitiu-Gómez Serrano.

Cada any participen en aquest concurs desenes d'associacions culturals, comissions festives, parròquies, col·legis i diverses entitats valencianes que elaboren les seues Creus de Maig amb flors naturals i fresques, adornades amb flors seques, plantes, pedres, jocs d'aigua i llum, i les instal·len als carrers de la ciutat de València i en altres localitats de la diòcesi.

La instal·lació de les Creus de Maig té el seu origen en l'edat mitjana quan es va començar a commemorar la troballa de la creu de Jesucrist en el segle IV per Santa Elena, mare de l'emperador Constantí, segons fonts de l'Arxiu Diocesà de Religiositat Popular.

La data de la instal·lació de les tradicionals Creus de maig no es correspon, no obstant això, amb el dia en què l'actual calendari litúrgic celebra "la festa de la Santa Cruz", el 14 de setembre, sinó que manté l'antiga dedicació del 3 de maig, quan se celebrava "la festa de la Invenció de la Creu".

Destacats