Dubtes sobre el certificat covid: caducitat, com s'actualitza i tercera dosi cinc mesos després del contagi

Guardar

Certificat de vacunació a un dispositiu mòbil
Certificat de vacunació a un dispositiu mòbil

Amb el 86,4% de la població espanyola vacunada amb la pauta completa i immersos en plena campanya d'inoculació de la tercera dosi, l'entrada en vigor el passat 1 de febrer de la caducitat del certificat de vacunació nou mesos després de l'última dosi ha suscitat nous dubtes.

Així ho va anunciar la Unió Europea el desembre de 2021 amb l'objectiu d'impulsar que la població rebés la tercera dosi de la vacuna enfront de la covid-19.

A Espanya, la dosi de reforç ja s'administra a partir dels 18 anys i un 91,5% dels majors de 70 anys ja la tenen. En les franges de 50 a 70 anys, les xifres se situen entorn del 80%; mentre que en el tram de 40 a 48 anys no aconsegueixen el 50%. Més lluny queden els grups de 30 a 39 anys, amb un 25%, i els d'entre 20 i 29 on tan sols el 14% té administrada aquesta dosi de reforç.

 

Quan caduca el certificat de vacunació?

En el cas de les vacunes amb una pauta de dues dosis com les fórmules de Pfizer, Moderna o Astrazeneca el certificat de vacunació caducarà als nous mesos d'haver rebut la segona burxada.

Mentre que en el cas de la monodosi de Janssen els nou mesos es compten des del moment d'aquesta injecció. El mateix ocorrerà als països, com Espanya, on només es requerisca una dosi de la vacuna després d'haver superat la malaltia.

 

Què he de fer per a actualitzar el certificat després d'haver rebut la tercera dosi?

Si la persona ja compta amb la tercera dosi de la vacuna contra el virus, haurà de descarregar-se de nou el certificat de vacunació, ja que la nova versió d'aquest document no s'actualitzarà de manera automàtica perquè no existeix una plataforma que mantinga la connexió entre aquest certificat digital i la base de dades de vacunats.

 

Què ocorrerà amb aquelles persones que han superat la covid recentment?

En aquest sentit, les persones que s'han contagiat en els últims mesos i d'acord amb la recomanació del Ministeri de Sanitat hauran d'esperar cinc mesos per a poder rebre la tercera dosi.

Per aquesta raó, els qui hagen superat la covid fa poc podrien tenir problemes amb la caducitat d'aquest certificat, ja que la ciutadania d'entre 30, 40 i 50 anys que va rebre la segona dosi entre els mesos d'abril i maig de 2021 i hagen patit la malaltia en les últimes setmanes veuran com deixa de ser vàlid el seu certificat per no haver-los administrat encara la tercera dosi.

 

Puc viatjar a l'estranger amb el certificat covid caducat?

En la majoria de casos no, ja que el certificat de vacunació és un requisit imprescindible per a entrar en molts països. No obstant això, els experts apunten a la possibilitat d'avançar l'administració de la tercera dosi i que no passen necessàriament els cinc mesos imposats per Sanitat.

D'altra banda, i si aquesta opció no es pot donar, existeix la possibilitat de sotmetre's a una prova diagnòstica PCR per a entrar al país que tindrà una validesa de 72 hores.

 

Influirà la caducitat del certificat en l'accés a locals de restauració, oci nocturn o gimnasos?

Actualment, en la Comunitat Valenciana, és essencial fins al 28 de febrer presentar el certificat de vacunació per a accedir a bars, restaurants, locals d'oci nocturn, visites a hospitals i residències i cinemes i festivals.

Per això, si aquesta mesura es prorrogués més enllà de finals de febrer sí que podria ocasionar problemes.

Destacats