Descobreix la històrica passarel·la de 1667 que uneix la Basílica amb la Catedral de València

Es tracta d'un pont de 7 metres de llarg que podrà ser visitat després de la seua restauració

Guardar

Passarel·la que uneix la Basílica i la Catedral. Imatge de Rober Solsona
Passarel·la que uneix la Basílica i la Catedral. Imatge de Rober Solsona

El Museu Marià de la Basílica obri les portes al públic de la famosa passarel·la que uneix la Basílica amb la Catedral de València, que va ser construïda en 1667, però que ha sigut restaurada aquest 2022. Amb això es pretén, a més a més de sanejar l'espai i reivindicar la seua importància tant cultural com arquitectònica, augmentar el nombre de persones que visiten el museu, ja que per a accedir a ella primer cal fer-ho al museu.

La rehabilitació d'aquest element arquitectònic ha consistit la neteja i sanejament de les bigues de fusta que no es trobaven el seu òptim estat, així com pintar les parets de la passarel·la i protegir les centenàries vidrieres perquè els visitants no se secunden elles.

El rector de la Basílica de València, Jaime Sancho, ha detallat que la reforma classicista que actualment regna el cel del passatge que uneix la plaça de la Verge i la plaça Almoina es obra de Vicente Gascó. A causa del primer centenari de la construcció de l'actual Basílica, en 1767, es va restaurar la passarel·la, que en l'actualitat té 1,2 metres d'ample i 7,20 metres de llarg.

Segons afirma Jaime Sancho, aquesta passarel·la "simbolitza la unió entre la basílica i la catedral, doncs el seu origen permetia el passe dels canonges i sacerdots de la catedral cap a la basílica quan volgueren". A més, ha incidit que aquesta reforma s'ha realitzat con motiu de l'Any Jubilar del Centenari de la Coronació Canònica de la Verge dels Desemparats de València.

Any Jubilar del Centenari de la Coronació

El 12 de maig de 1923, amb l'assistència del rei Alfons XIII, la imatge de la Verge dels Desemparats va ser coronada pel cardenal don Enrique Reig. En aquesta coronació se la va nomenar la Verge dels Desemparats com a "reina dels cels i de la terra". A més, va anar per a aquesta data quan es va compondre l'himne de la coronació, que actualment és l'himne oficial de la Verge dels Desemparats.

La corona original amb la qual es va coronar a la Verge es va fer amb els donatius d'or i joies dels valencians, encara que va haver de tornar a elaborar-se en 1941 després de la desaparició de les joies de la Basílica durant la Guerra Civil Espanyola.

Per a enguany, es proposa l'elaboració d'una Corona de Caridad, per a fer costat als diferents projectes que es realitzen des de Caridad de la Basílica. Tota la informació d'aquests projectes els pots trobar la pàgina web del centenari de la Coronació.

Arxivat a:

Destacats