Delegació de Govern redistribueix zones d'actuació de Policia Nacional i Guàrdia Civil per a guanyar eficàcia

Torrent, Quart de Poblet, Manises, Sagunt i Benirredrà queden en mans de policia i Godella, Aldaia i Aigües Vives de la Benemèrita

Guardar

Delegación gobierno europa press
Delegación gobierno europa press

La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana ha aprovat una nova delimitació territorial de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a la província de València que contempla una redistribució de zones d'actuació de Policia Nacional i Guàrdia Civil amb la finalitat d'aconseguir "major eficàcia", "optimitzar recursos" i "evitar confusions competencials".

D'aquesta manera, s'evitarà que en un mateix terme municipal i entorn hi haja punts d'intervenció de tots dos cossos de seguretat. El nou repartiment de competències contempla també canvis en les pedanies de la ciutat de València i a les ciutats d'Ontinyent i Xàtiva, de manera que la primera quedarà en mans de la Guàrdia Civil i la segona, de la Policia Nacional.

Aquestes modificacions entraran en vigor l'1 de febrer de 2020, excepte en el cas d'Ontinyent i Xàtiva, en les quals el canvi serà efectiu en un termini de cinc anys. Així ho han explicat aquest dimarts el delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, i el subdelegat de l'Executiu central a València, José Roberto González, en la roda de premsa que han oferit per a presentar la nova delimitació territorial de competències de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en aquesta província.

En aquest acte han estat presents el cap superior de Policia en la Comunitat Valenciana, Jorge Zurita, i el general cap de la VI Zona de la Guàrdia Civil, José Hermida, així com el comissari provincial de Policia Nacional, Ignacio de l'Olmo, i el coronel cap de la Comandància de València, Amador Escalada.

Juan Carlos Fulgencio ha explicat que la distribució actual de zones d'actuació entre aquests dos cossos de seguretat a la província de València data de 1985 --ve determinada per la resolució de la Delegació del Govern publicada en el Butlletí Oficial de la Província (BOP, número 122) de 16 de maig de 1985-- i ha considerat necessari revisar aquesta distribució després de 34 anys perquè havia quedat "obsoleta, difusa i poc operativa, en dividir nuclis urbans, polígons industrials i poblacions sense solució de continuïtat".

El delegat del Govern ha assenyalat que aquestes circumstàncies donaven lloc a "situacions que, a més de confondre al ciutadà i a les autoritats que demanden serveis policials, porten a vegades a afavorir la falta de coordinació".

Així, ha indicat que en favor d'una "major eficàcia" es va decidir des del seu departament i des de la subdelegació a València abordar aquest assumpte i dissenyar la nova delimitació de competències per a Policia Nacional i Guàrdia Civil a la província. El canvi acordat es recull en una resolució emesa per la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana signada aquest dimarts per Juan Carlos Fulgencio.

POBLACIONS

Les reunions dutes a terme entre aquestes dues institucions i responsables de tots dos cossos de seguretat han determinat, com han exposat Fulgencio i González, que els termes municipals de Torrent, Quart de Poblet, Manises, Sagunt, Godella i Aldaia, compartits en l'actualitat entre Policia Nacional i Guàrdia Civil es repartisquen.

D'aquesta manera, a partir del pròxim 1 de febrer Torrent, Quart de Poblet, Manises i Sagunt seran competència del Cos Nacional de Policia, mentre que Godella i Aldaia, ho seran de la Guàrdia Civil. Igualment, el municipi de Benirredrà passa a ser competència de Policia Nacional i la pedania de Barraca d'Aigües Vivas, entre els termes municipals d'Alzira i Carcaixent, passa a ser competència íntegrament de la Guàrdia Civil.

En el cas de la ciutat de València, la redistribució acordada afecta a les seues pedanies. En aquest cas, correspondran a Policia Nacional Poble Nou, Borbotó, Benifaraig, Carpesa, La Torre, Forn d'Alcedo, Castellar L'Oliveral, Benimàmet-Beniferri i La Punta, mentre que quedaran sota la supervisió de la Guàrdia Civil Massarrojos, Els Cases de Bàrcena, Pinedo, El Saler, El Palmar iEl Perellonet.

El canvi preveu que de moment queden compartits entre tots dos cossos de seguretat els termes municipals d'Ontinyent i Xàtiva fins que dins de cinc anys es faça efectiu el repartiment competencial pensat per a ells. El període de transició que transcorrerà fins llavors permetrà a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil adequar les instal·lacions i programes de les plantilles. Passats cinc anys, Ontinyent correspondrà a la Guàrdia Civil i Xàtiva, al Cos Nacional de Policia.

"ACLARIR EL TREBALL"

Juan Carlos Fulgencio ha agraït la "bona faena", "absolutament necessari", dut a terme per totes les parts --subdelegació del Govern, Policia Nacional i Guàrdia Civil-- implicades en aquesta redistribució per a arribar a un "resultat reeixit" que "permetrà aclarir el treball policial al carrer". En aquest sentit, ha valorat que "el terme municipal siga la referència" en el nou repartiment competencial.

José Roberto González ha assenyalat que el repartiment s'ha revisat a partir d'"estudis previs de tots dos cossos" policials i ha insistit que s'ha buscat equilibrar responsabilitats.

El subdelegat del Govern ha apuntat que s'ha buscat una "simplificació d'accions i competències" i ha dit que "s'adequarà tot" --efectius i instal·lacions-- en el període d'adaptació establit. Malgrat els canvis hi haurà competències que no canviaran com la gestió de DNI --Policia Nacional-- i armes --Guàrdia Civil--.

Destacats