Del Poble de Benimaclet a un dels barris de moda de València

Este barri compta amb una de les associacions de veïns més importants de la ciutat

Guardar

Font: joanbanjo
Font: joanbanjo

El barri de Benimaclet, que forma part del districte 14 de la ciutat de València, sempre ha tingut una entitat pròpia que el caracteritzava de la resta de barris. La seua església amb la plaça major, les seues cases de plantes baixes o la distribució dels seus carrers que recorden al poble que un dia va ser. De fet, encara hui es poden veure alguns cartells en què posa 'Poble de Benimaclet".

Els orígens de Benimaclet es troben en una alqueria andalusina, que va caure en mans de Jaume I en la campanya per a la conquista de València. Va ser un municipi independent de la ciutat de València fins que es va convertir en pedania. Finalment, al voltant de 1972, es va integrar completament en la ciutat com el districte que ara és. Així i tot, les arrels d'este antic poble llaurador es conserven en els seus carrers, i encara es mantenen algunes alqueries i trossos d'horta.

Actualment, este barri s'ha convertit en un dels més populars entre la gent jove per la seua proximitat a les universitats, per la qual cosa no és estrany que s'haja creat una multiculturalitat que ho fa especial no sols per a viure, sinó també per a eixir de nit, en considerar-se un referent de l'agenda cultural valenciana.

Foto: Alex Barros Foto: Alex Barros

Però a més, si per alguna cosa destaca Benimaclet, és per la seua potent Associació de Veïns, que porten aproximadament 40 anys, reivindicant i mobilitzant-se per a aconseguir millores en el seu barri. En este sentit, esta associació es considera com un dels col·lectius més actius de València al comptar amb nombroses iniciatives, com el foment de la mobilitat sostenible o els horts urbans, que han portat a Benimaclet a ser un dels barris amb més vida de València.

I és eixe mateix sentiment de barri, així com les ganes de donar a conéixer la seua història el que va desembocar en un projecte molt interessant conegut com 'Benimaclet Conta'. Un treball de recopilació d'informació i imatges antigues dels llocs emblemàtics del barri per a poder col·locar plaques commemoratives, que informaren els visitants de la història d'eixe lloc en concret. Així mateix, el fascinant d'este projecte és que estes plaques contenen un codi QR amb el que s'associa directament a la web.

Oci, cultura, tranquil·litat i tradició conviuen en harmonia, i fan especial a un barri que està considerat com un dels més populars i amb encant de la ciutat de València.

Arxivat a:

Destacats