La declaració com BIC del València CF: el camí per a "expropiar-li" el club a Lim?

Libertad VCF promou la declaració del València CF com a Bé d'Interés Cultural amb el suport de Compromís, PSPV-PSOE i Partit Popular

Guardar

Manifestació a Mestalla contra la gestió de Peter Lim
Manifestació a Mestalla contra la gestió de Peter Lim

Libertad VCF ha iniciat el mecanisme perquè el València CF siga declarat com a Bé d'Interés Cultural (BIC) per part de la Generalitat Valenciana. Aquest col·lectiu ha fet públic que registrarà aquesta petició a l'Ajuntament de la capital del Túria amb l'objectiu que els diferents partits polítics se sumen a aquesta iniciativa, fet que ja han assegurat tant Compromís com el PSPV-PSOE, actualment en el govern local, com el Partit Popular. Una proposta que, posteriorment, haurà de donar llum verda la Conselleria.

Però, quines conseqüències tindria aquesta declaració com BIC per al club de Mestalla? L'objectiu últim que persegueix Libertad VCF és la protecció de la institució esportiva podent arribar, en una instància final, a llevar el poder al seu màxim accionista, Peter Lim.

I és que el magnat singapurès tindria l'obligació de cuidar el València CF i promoure els seus valors i història, així com defensar els seus senyals d'identitat i seu. Per exemple, Meriton Holdings, empresa que ostenta la majoria accionarial, no es podria emportar el club fora de la ciutat, ni canviar l'escut com ha succeït amb l'Atlètic de Madrid o el Reial Valladolid CF.

Un escenari que obri la via de l'expropiació del club, per la qual cosa aquest camí podria portar a l'eixida de Peter Lim de l'entitat si la deriva continua sent tan nefasta com en l'actualitat. Això sí, és un camí llarg i difícil.

Manifestación en Mestalla contra la gestión de Peter Lim
Manifestació a Mestalla contra la gestió de Peter Lim

Acord per a l'eixida de Lim o judicialitzar el procés

La declaració del València CF com BIC obriria uns mecanismes de protecció i autodefensa de l'entitat davant la propietat, i garantiria el seu futur: "s'establirà l'obligació dels propietaris a conservar i mantenir la integritat del seu valor cultural, aportar la informació que requerisca la Generalitat sobre l'estat dels seus béns i facilitar la inspecció i l'examen d'aquests", informa Libertad VCF.

Així mateix, es permetria a l'administració pública l'execució subsidiària a fi que es complisquen aquestes obligacions, obrint la via contemplada en l'article 21 que habilita a les autoritats a expropiar el bé "si existeix perill de destrucció o deterioració d'aquest".

En aquest sentit, s'hauria de judicialitzar el procés perquè fora un jutge el que determinara que el València CF es troba en perill, per a poder donar llum verda a les institucions a actuar. "Sabem que és complicat arribar ací, però és una manera de fer pressió a la propietat. És millor un bon acord que judicialitzar el procés, però tenim aquesta arma jurídica a favor nostre", afirmen des de l'associació, destacant, a més, que "serà interessant veure la posició de Meriton que és part interessada en l'expedient: s'atreviran en les seues al·legacions a dir que no volen ser un Bé d'Interés Cultural quan ben utilitzat pot servir per a promoure la història i els valors del club i fins i tot acudir a subvencions per a aquesta mena d'activitats? Tenim molta curiositat a veure què fan".

Estadio de Mestalla
Estadi de Mestalla

Suport dels principals partits polítics

Siga com siga, perquè l'expedient tire endavant s'ha de seguir un procés que durarà entre 12 i 18 mesos, estant ja bona part del treball previ realitzat gràcies a la labor de documentació necessària d'Últimes Vesprades a Mestalla.

Aquest expedient compta amb el suport dels principals partits polítics. Compromís i PSPV-PSOE ja han anunciat que donaran suport a la mesura, així com el Partit Popular. Això sí, tots coincideixen que aquesta proposta s'ha d'elevar als diferents clubs de futbol centenaris de la Comunitat Valenciana, als quals se'ls ha de fer partícips del procés.

"Entenem que la història del València CF, així com el seu paper vertebrador de la societat, de divulgació de la marca 'València', de motor econòmic i d'identificació d'un poble justifica àmpliament aquest pas que emprenem, amb l'esperança que tinga bon acolliment per les administracions competents", finalitzen des de Libertad VCF.

Arxivat a:

Destacats