De la fotografia a l'assetjament: històries darrere de l'objectiu a València

Menors denuncien públicament que un fotògraf valencià les assetja. Les queixes s’estenen per la resta d’Espanya

Guardar

curso iniciación fotografía
curso iniciación fotografía

El moviment massiu anomenat #Cuéntalo en les xarxes socials ha donat a conèixer múltiples casos d'assetjament sexual que ja taca molts àmbits. Si la setmana passada algunes polítiques valencianes van explicar situacions on havien sigut assetjades per homes, aquest corrent s'ha estès a molts altres ambients. Aquesta vegada s'ha traslladat al món de la fotografia. La cascada de denúncies públiques ha sigut desencadenada per una model i activista, Margalida María, qui va explicar a través del seu compte de Instagram actituds poc professionals d'un fotògraf. A partir de llavors, una marea d'afectades es va posar en contacte amb ella.

Doncs bé, el terratrèmol ha tingut la seua rèplica a la Comunitat Valenciana, concretament a Mislata, València, on ha ocorregut una cosa similar. Tot era silenci fins que la marea de denúncies ha inundat les xarxes socials. El protagonista en aquests múltiples casos és un fotògraf que es fa anomenar MK Shooter. Són prop d'una trentena de joves, moltes d'elles menors d'edat, les que l'acusen d'haver-les assetjat mitjançant les xarxes socials amb finalitats molt diferents als de la fotografia. L'estratègia en molts casos era la mateixa. El susdit contactava directament amb elles per a fer-les una sessió fotogràfica, "una cosa que ja consideres estranya", explica una de les víctimes.

'Tot eren comentaris dient-me amor, bebè i aqueixes coses'

Després de la proposta, diverses de les afectades expliquen que es tornava "pesat" per a fer-les fotos. "Tot eren comentaris dient-me amor, bebè i aqueixes coses, i em va fer sentir súper incòmoda des del principi", i segueix, "em va dir que la sessió havia de ser en bikini en la platja". "Li vaig dir que no, que la volia amb roba", al que MK Shooter va respondre que "no hi havia sessió".

En altres ocasions, la indecència passava per demanar fotos a les models abans de la quedada amb el suposat objectiu de veure la roba que anaven a portar, i fins i tot algunes vegades els demanava que ensenyaren més el seu cos a través de les fotografies prèvies. Però no acabava ací, s'han donat casos en els quals el fotògraf exigia "zings", una pràctica que consisteix a realitzar-se fotografies amb missatges escrits en alguna part del cos, en aquests casos alguna zona eròtica.

El fotògraf, a més, oferia a algunes d'elles participar en un projecte de caràcter suposadament reivindicatiu feminista, que es deia " The Muse " i que consistia a fer fotografies a dones nues o semidesnues amb l'objectiu de reivindicar la igualtat de gènere. "M'ho va comentar i em va semblar una bona iniciativa", explica altra afectada, "en principi vaig acceptar però després em venien xiques parlant d'ell i vaig decidir tirar-me arrere". Aqueixa era la reacció habitual: acabar per declinar l'oferta. Però la insistència del xic es mantenia més temps.

No són famoses. Són adolescents i usuàries habituals de les xarxes socials. En Instagram, el fenomen influencer ha convertit la fotografia de retrat i les sessions fotogràfiques en una pràctica molt habitual. Persones que es dediquen a disparar i persones que volen ser plasmades de forma artística. No és estrany trobar menors en tots dos grups. I en aqueix sentit, xarxes socials com Instagram s'han convertit en un camp procliu a aquest tipus d'activitats perilloses.

Arxivat a:

Destacats