Dansa València, el festival de dansa i arts del moviment de la Comunitat Valenciana que organitza la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), posa este diumenge, 13 d'abril, el fermall al seu 38 edició amb una acció participativa en la plaça de la Verge titulada 'La Festa!'.
La proposta és una anomenada a la celebració, la trobada i el ball dirigida a persones de totes les edats i mobilitats.
Els seus responsables, Col·lectiu Dansa't, integrat per les ballarines i mediadores Andrea Dolz Bordeus i Marta Sofía Gallego, busquen democratitzar la dansa i fer-la accessible a totes i tots. Investiguen i creen pràctiques inclusives que eliminen estigmes, acostant la dansa al públic sense formació. El seu objectiu és obrir la dansa a cossos i veus diverses, promovent igualtat i respecte.
L'última jornada d'aquesta immersió de la ciutat en els llenguatges del moviment estarà marcada, precisament, pel ball des de la cura. Aix
Este projecte teatral, performatiu, musical i dancístic convida a imaginar com seria la vida des d'un punt de vida distorsionat per l'esquizofrènia per a donar a conéixer de primera mà la potencialitat dels trastorns mentals.
Remolí de volants i ball ritual
Per part seua, Migue López plasmarà en el Carme Teatre els resultats fets espectacle de la investigació que està duent a terme sobre la poe
El procés de creació de l'obra va començar amb la pandèmia. Confinat a casa amb la seua mare, el sevillà es va trobar amb un desig que li portava aguaitant tota la vida.
Obrint armaris replets de vestits de flamenca, davant el remolí de volants, colors, serrells i estampats, va nàixer, sense demanar permís, Rosita de la Vega. Un 'alter ego' que posseix l'escenari amb un flamenc ben afinat i resultat de fandangos, tangos i cantes de trilla. En moltes ocasions usant cántigas i versos complets de Sant Joan de la Creu.
La proposta amb la qual Col·lectiu Glovo s'instal·la en la plaça dels Furs, 'Trïade', té com a punt de partida la necessitat d'ajuntar-se, vincular-se i ballar des de la cura i l'escolta. L'espanyola Esther Latorre i el portugués Hugo Pereira, al costat de dues ballarines valencianes, acostaran al públic al carrer una peça de caràcter ritual, de culte als ancestres i a les arrels, inspirada en la triada lunar i la seua idea de l'etern retorn.
Finalment, en Nau Ribes, la companyia italiana TPO brindarà al públic familiar una segona funció de l'espectacle de dansa immersiva 'Tana' (cau). El muntatge es desenvolupa en un espai interactiu on els ballarins i el públic compartixen l'escenari, superant barreres culturals i lingüístiques, on xiquets i xiquetes poden experimentar i explorar formes i sons.
La seua programació forma part de la col·laboració de Dansa València amb el Teatre Escalante de la Diputació de València.