Dansa València convida a ballar aquest cap de setmana en places, museus i jardins

El cicle Moviments Urbans agrupa els dies 2 i 3 d’abril un total de huit espectacles en sis emplaçaments del centre històric

Guardar

Dos ballarins que formen part de l'espectacle Moviments Urbans
Dos ballarins que formen part de l'espectacle Moviments Urbans

En 2020 va quedar frustrada per les restriccions imposades per a atallar la crisi sanitària i en 2021, per la pluja. Després de dues edicions en què Dansa València es va veure obligada a programar únicament en interiors, la cita cultural torna a celebrar el moviment a l’aire lliure. Aquest cap de setmana arranca el festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb el cicle Moviments Urbans, que reuneix huit espectacles en sis emplaçaments disseminats pel centre històric de la ciutat. La iniciativa és fruit d’una col·laboració amb la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València i serveix d’antesala al gros del festival. 

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha declarat estar “encantada d’estretir la col·laboració amb Dansa València i de reforçar, així, el nostre suport a la dansa”. La regidora ha destacat que és “important que els nous llenguatges i experiències s’exhibisquen en les nostres places, centres culturals i llocs emblemàtics, des dels quals les propostes programades ixen a la trobada amb el públic”. En aquest sentit, Ibáñez assegura que “l’experiència de seguir els espectacles en viu i tan de prop juga a favor de la recerca de l’increment d’espectadors per a la dansa”.

Moviments Urbans persegueix incorporar nous públics a l’afició a les arts del moviment mitjançant muntatges que els ixen al pas, des d’espais alternatius a sales d’exhibició i teatres. La proposta no es limita al carrer, sinó també a espais no convencionals, on els espectadors poden assistir a espectacles sense butaques ni telons. Respecte d’això, el Museu de Belles Arts i el Centre del Carme Cultura Contemporània repeteixen aquest cap de setmana com a museus aliats de Dansa València des de la passada edició. 

“En aquesta edició reprenem la dansa al carrer i en espais no convencionals amb l’objectiu de consolidar-la en la programació. Dansa València pretén que els ciutadans es troben amb la dansa al seu pas, que tinguen una experiència artística sense necessitat d’acudir a un teatre. Volem convertir la ciutat en un gran escenari", assegura la directora artística, María José Mora.

Aquest interés es reforça amb la nostra incorporació a la xarxa estatal Acieloabierto, conformada per dotze festivals de dansa contemporània en espais no convencionals. Aquesta adhesió ens permetrà treballar en la connexió de les obres de ballarins i coreògrafs amb la ciutadania. Com a servei públic, tenim el compromís i la responsabilitat de compartir experiències amb la societat perquè pensem que la creació és estímul de canvi”, ha avançat la directora.
 

 
Sorpreses del dissabte

Obri la programació Silvia Batet (València), que el 2 d’abril visita el Museu de Belles Arts amb ‘Oblivion’, una peça en què explora el concepte del gir. La coreografia va obtindre el Premi de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona en 2020. Li pren el testimoni a la pinacoteca Eva Bertomeu, que porta ‘U’, un sol autobiogràfic sobre la maduresa. 

La resta de coreografies de la jornada es representaran a l’aire lliure, en concret, al Jardí del Túria i a la plaça de la Mare de Déu. Magí & Anamaria (Catalunya) s’instal·laran en l’antic llit del riu Túria, específicament, entre els ponts del Real i la Trinitat, amb el seu duet ‘Cossoc’, una investigació coreogràfica sobre la complexitat i la senzillesa de les relacions, i Club Mutante, que en ‘All Styles Battle’ proposen batalles de ball a la plaça de la Mare de Déu entre artistes que executen contemporani, hip-hop, breaking, popping, electro i flamenc.

Descobriments del diumenge

La jornada dominical comença amb dues obres en el CCCC. Lara Brown (Castella i Lleó i Comunitat de Madrid) acosta al Refectori el seu estudi de l’impacte del folklore en el cos contemporani en ‘Bailar o Lo Salvaje’; mentre que el pati gòtic del centre cultural serà l’escenari per a la presentació de ‘Yo-Yo’, de la companyia emergent valenciana Cia.Hastaqueªcabe, integrada per Víctor Fernández (València) i Mayte Tortosa (Ontinyent).

Dansa València ix a continuació del museu i oferta dues peces breus al barri del Carme. Eyas Dance Project (Madrid-València) proposen ‘Júpiter & Jaguar’, una sinergia de ferocitat, sensualitat i joc, a la plaça de l’Almoina. Finalment, Carlos Peñalver (Alacant) posarà de llarg la seua nova producció, ‘Ciaccona’, a la plaça dels Furs, amb la pell ferida com a punt de partida i columna vertebral conceptual.

Destacats