Cultura Festiva edita una guia que reprodueix tots els cartells fallers des de 1929 fins a 2021

La publicació es presentarà en l'acte institucional del 5º aniversari de la declaració de la festa com a Patrimoni Cultural Immaterial, el dimarts en l'Hemicicle de l'Ajuntament.

Guardar

Guia amb cartells de Falles
Guia amb cartells de Falles

La Regidoria de Cultura Festiva ha editat "una de les col·leccions més importants sobre cartellisme valencià" en les Falles, segons ha explicat el regidor de l'àrea, Carlos Galiana. Es tracta de la guia Una crida a la festa. Cartells de Falles del Museu Faller de València (1929-2021), que es presentarà el dimarts a l'Hemicicle de l'Ajuntament.

En el marc de les celebracions del 5é aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, i també per tal de commemorar el 50é aniversari del Museu Faller, la Regidoria de Cultura Festiva ha editat la guia Una crida a la festa. Cartells de Falles del Museu Faller de València (1929-2021). La publicació es presentarà en l'acte institucional d'aniversari de la declaració de la UNESCO, el dimarts 30 de novembre a les 19 hores en l'Hemicicle de l'Ajuntament.

"La guia de cartells Una crida a la festa reprodueix tots els cartells oficials anunciadors de les Falles de 1929 a 2021, i inclou també els cartells accèssits exhibits corresponents als anys 1931-1945 en el Museu Faller de València", ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana. Per al responsable de l'àrea, "els cartells fallers del Museu Faller de València posseeixen un gran nivell artístic, fet que converteix la col·lecció en una de les més importants sobre cartellisme valencià", ha recordat.

La publicació compta amb dos articles introductoris per tal de contextualitzar i explicar de manera didàctica el cartellisme faller. Un primer d'Alejandro Lagarda, historiador de l'art i membre de l'Associació d'Estudis Fallers, sobre el cartell anunciador de Falles com a síntesi d'un imaginari festiu; i un segon de Raquel Pelta, historiadora del disseny de la Universitat de Barcelona, sobre el cartell de Falles en el context del cartell valencià i la seua evolució històrica.

L'edició de la guia pretén contribuir a la difusió d'un dels béns patrimonials fallers més rellevants, com són els cartells de la festa, que compta amb l'obra de cartellistes molt rellevants al llarg del temps, entre els quals podem destacar Josep Segrelles, Vicent Canet, Rafael Raga, Santiago Carrilero, Vicente Ballester, Antonio Vercher, Manuel Monleón, José Amérigo, Vicente Gil, Enrique Yelo, Rafael Contreras, Enric Mestre, Vicente Lorenzo, Manuel Boix, Marisa Llongo, Martín Forés, Ibán Ramón o Dani Nebot, entre d'altres.

Tots els cartells estan reproduïts junt amb les seues característiques tècniques i alguns, realment significatius de determinats estils i èpoques, van acompanyats de textos explicatius. Tots els textos de la guia estan en valencià, castellà i anglés.

La guia que es podrà adquirir pròximament en el Museu Faller de València a un preu de sis euros, amb la guia de ninots indultats i els catàlegs d'exposicions temporals realitzades en el Museu, tot i que la publicació també serà distribuïda tant en la llibreria municipal com en diverses llibreries de València.

Destacats