Cuidem Benimaclet lliurament 1.000 noves signatures a l'Ajuntament per a demanar la paralització del PAI de Benimaclet

Considera que el barri "no necessita ni pot assumir més habitatges" i que "no existeix cap argument més enllà de l'econòmic" per a fer-les

Guardar

benimaclet_pai
benimaclet_pai

La plataforma Cuidem Benimaclet ha presentat aquest dilluns a l'Ajuntament de València, a través del registre d'entrada, 1.000 noves signatures per a demanar la paralització del PAI Benimaclet Est per considerar que aquest barri "no necessita ni pot assumir més habitatges" i advertir que es troba "en risc de col·lapse poblacional". Així, ha destacat que "no existeix cap argument, més enllà de l'econòmic, que justifique la construcció de 1.345 nous habitatges".

A més del lliurament de signatures en el consistori, representants de la plataforma s'han concentrat en la Plaça de l'Ajuntament per a expressar aquest rebuig al PAI amb la lectura d'un manifest i després d'una pancarta amb el lema 'Aturem el PAI. Per un barri sostenible sense especulació' i cartells en els quals es podia llegir 'Benimaclet. L'horta. Mai PAI' i 'Protegim el territori. València no està en bena'.

La portaveu de Cuidem Benimaclet, Mar Ruiz, ha explicat que aquest col·lectiu reclama "la desclassificació del sòl del PAI de Benimaclet Est", de manera que "es canvie el règim de sòl urbanitzable a no urbanitzable" perquè "no es puga construir més amb finalitats lucratius". El col·lectiu estima que les 1.345 nous habitatges projectats comporten també "un desastre ecològic per a la zona de transició d'horta que actualment suposa el sòl no urbanitzat de Benimaclet".

Ruiz ha ressaltat que el miler de sol·licituds registrades aquesta jornada a l'Ajuntament se sumen a les 1.350 que es van entregar al desembre, segons la plataforma, "uns dies després que la promotora i constructora Metrovacesa presentara el projecte 'Llaura Benimaclet' d'execució del PAI Benimaclet Est'.

Cuidem Benimaclet ha precisat que les signatures entregades ara "tornen a demanar i raonen perquè és legal jurídicament lademanda de la desclassificació del sòl urbanitzable programat a sòl no urbanitzable" amb la finalitat que "es mantinga en la situació actual de sòl rural" i s'evite "la construcció de nou edificis".

Igualment, amb aquestes sol·licituds, ha agregat el col·lectiu, es detallen "les implicacions reals que tindria l'ús d'aquesta eina jurídica" com que "no cabria indemnització a cap agent urbanitzador, ja que no ha existit cap mena de patrimonialització del terreny del PAI" i com que "tampoc l'Ajuntament tindria responsabilitat patrimonial".

Mar Ruiz ha comentat que els impulsors del PAI "si van adquirir el sòl en qualitat d'urbanitzable, també va anar assumint un risc: que en aqueix sòl es podia construir o no", com succeeix en "qualsevol operació econòmica especulativa", per la qual cosa ha assenyalat que "no cal retornar-los els diners".

La portaveu ha reiterat que no existeix "la necessitat, realment", de comptar amb més habitatges en Benimaclet i ha apuntat que la desclassificació del sòl del PAI permetria que en el terreny es pogueren "construir equipaments".

Ruiz ha indicat que el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de València "preveu una ciutat d'un milió d'habitants" i ha opinat que la construcció d'habitatges que es planteja en aquest cas "no és real" perquè "no té en compte la realitat de la ciutat". En aquest punt, ha subratllat que a més cal tindre en compte que "es calcula que hi ha uns 50.000 habitatges buits a la ciutat".

MANIFESTACIÓ EL DISSABTE

La plataforma Cuidem Benimaclet ha afirmat, com ha declarat també el seu portaveu, que "l'acció no ha acabat encara", atés que al lliurament de signatures i a la concentració d'aquest dilluns se suma la manifestació que es durà a terme a València dissabte que ve a la vesprada impulsada per l'agrupació de col·lectius que integren 'València no està en bena'.

Mar Ruiz ha avançat que amb aquesta convocatòria, que s'iniciarà a les 18.00 hores en El Parterre, es pretén "demanar un canvi de model de ciutat", perquè "siga la ciutadania la que decidisca quina ciutat vol".

En aquest acte està previst que participen més de 75 col·lectius, entitats i associacions de València i de la seua àrea metropolitana per a mostrar el seu rebuig a "l'especulació sobre l'habitatge i la destrucció del territori" per part de "els plans urbans i urbanístics en marxa".

"Acabada la legislatura que s'anunciava com la del canvi, s'observa que més enllà d'algunes mesures proteccionistes, el govern autonòmic ha sigut sotmés als grans poders econòmics que destrueixen el nostre territori i especulen amb l'habitatge", ha criticat Cuidem Benimaclet.

"CREIXEMENT SENSE LÍMITS"

Després d'això, la plataforma ha estimat "necessari" continuar les mobilitzacions "per a visibilitzar que el canvi climàtic, la destrucció del territori i el creixement sense límits", que "contradiuen tota lògica de sostenibilitat" i ha defensat una cuideu "sostenible" que atenga "les necessitats del veïnat".

Cuidem Benimaclet reclama "una reflexió entorn del model de ciutat que es vol per al futur, posant sobre la taula alternatives reals de desurbanització, desclassificació de sòl o regulació dels preus del lloguer".

Arxivat a:

Destacats