Creu Roja: "Quan un munta en pastera o contenidor, el nivell de desesperació és molt gran"

Gandia explica que cobrir les necessitats bàsiques i saber on han arribat són les primeres peticions de polissons en el Port

Guardar

fotonoticia_20200823120340_1920
fotonoticia_20200823120340_1920

L'atenció de necessitats bàsiques, com a aliment, roba, algun tipus d'assistència sanitària, ajuda de traductor i informació sobre el lloc al qual han arribat són les primeres peticions que fan els polissons en arribar a ports com el de València. "No és un viatge programat en el qual sé on vaig i on baix", segons ha detallat el director de Socors i Emergències de Creu Roja en la Comunitat Valenciana, Javier Gandia, qui subratlla que "quan un munta en una pastera o un contenidor, el nivell de desesperació és molt gran" perquè es juguen la vida.

Així ho ha asseverat Gandia, en declaracions a Europa Press, per a explicar el tipus d'intervenció que realitza aquesta entitat quan arriben polissons al Port de València. En l'últim mes, en almenys un cas no han arribat a intervindre: dos polissons es van llançar el 7 d'agost a l'aigua des del vaixell i van morir ofegats. A la setmana següent es van localitzar altres dos morts a l'interior d'un contenidor, en el qual anaven al costat de tres persones, pel que sembla d'origen algerià.

El responsable de Creu Roja ha apuntat que els polissons que són localitzats amb vida arriben desorientats pel viatge i pel desconegut del seu destí. En aquests casos, ha assenyalat que hi ha un primer sentiment de "felicitat" que es mescla amb la incertesa de no saber què va passar a partir del seu desembarcament i quin serà el seu futur.

Gandia ha agregat que crida l'atenció veure la cara i la "felicitat" que expressa "una persona que s'ha jugat la vida" viatjant en un vaixell o en un altre element de transport quan veu que el seu objectiu d'arribar sa a zones com Europa es compleix. "Primer pregunten on estan", ha dit. A més, ha comentat que flama també l'atenció les vivències personals d'aqueixes persones i les morts de companys de viatge, que relaten si s'han arribat a produir.

"Primer es veu felicitat. El seu objectiu era arribar a Espanya i està a Espanya. Però, d'altra banda, està també el sentiment de no saber què passarà després. S'uneix arribar feliç a Espanya" a preguntar-se a continuació "on anirà", ha manifestat. Igualment, ha exposat que si la intenció d'aquestes persones no era arribar a Espanya es denota "pena".

El director de Socors i Emergències de Creu Roja en la Comunitat Valenciana ha apuntat que la labor que l'organització presta en aquests casos s'emmarca en l'atenció i ajuda humanitària i ha detallat que es tracta d'una "situació específica" atés que hi ha una normativa i protocols i intervé la Policia. No obstant això, ha assenyalat que Creu Roja, independentment de la situació, "com a persones, com a ésser humà" presta uns serveis i una atenció bàsiques, són els principis de l'organització.

COOPERACIÓ Al DESENVOLUPAMENT

"La nostra labor és d'atenció humanitària, tant als països d'origen com ací", ha insistit, alhora que ha subratllat la importància de la cooperació al desenvolupament als països d'origen.

Javier Gandia ha detallat que quan una persona arriba com a polissó "el primer que es fa és veure en quin estat de salut està i si necessita atenció sanitària, avituallament, roba" o alguna qüestió relacionada amb la higiene perquè les seues necessitats bàsiques queden resoltes. Una vegada cobertes, es prenen les dades de la persona, que normalment filia la Policia.

"Amb els polissons, com és una entrada al país, la Policia fa el seu procediment i nosaltres l'atenció humanitària" inicial. Tant en aquest cas com en el de les persones que arriben en pastera, "la necessitat d'informació" és molt important perquè "moltes vegades no saben on estan". "Quan un munta en pastera, en un contenidor o inicia un camí així el nivell de desesperació és gran", ha asseverat, al mateix temps que ha ressaltat que suposa "fugir de la seua casa, de la seua família i amics per a trobar una vida millor".

"La seua finalitat és viatjar per a trobar un lloc on treballar i ajudar a la seua família", ha manifestat Gandia, qui ha subratllat: "No és un viatge programat en el qual sé on vaig i on baix", ha declarat, alhora que ha ressaltat que els polissons, "en entrar a un contenidor es juguen la vida".

Després de l'atenció que ofereix Creu Roja, se'ls deriva al circuit corresponent tenint en compte la consideració que tinguen i la qualificació dels seus fets i els procediments que marquen les normes d'immigració.

"UNA BAULA MÉS"

"Nosaltres som una baula més de la cadena. Pot ser que aqueixa baula torne perquè tenim places de primer acolliment per a immigrants", però també hi ha altres organitzacions que compten amb elles, ha agregat Javier Gandia, que ha reiterat que és l'administració la que determina i "aplica una cosa o una altra".

Gandia ha afirmat que la labor de Creu Roja en aquests casos té "molta càrrega emocional" i s'ha mostrat "molt orgullós de l'activitat que desenvolupa" l'entitat "a peu de platja" i en els ports.

Destacats