Creu Roja distribueix unes 600 tones d'aliments a la província

Guardar

alimentos cruz roja ep
alimentos cruz roja ep

Creu Roja Espanyola distribuirà durant el mes vinent un total de 595.816,600 quilos i litres d'aliments entre persones vulnerables dins de la segona fase del Programa 2019 d'Ajuda Alimentària. Aquest programa, cofinançat en un 85% pel Fons d'Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides (FEAD) i en un 15% pel pressupost nacional, inclou la distribució total de més de 96 milions de quilos d'aliments en tot el país.

La distribució la duu a terme Creu Roja Espanyola i la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL), un 50% cada organització. Des dels centres d'emmagatzematge de les dues organitzacions es distribuirà a organitzacions associades de repartiment, que els faran arribar a les persones més desfavorides, de manera que aquestes puguen preparar fàcilment un menjar complet per a una persona o per a una família amb diversos membres, inclosos bebés.

En aquesta segona fase del Programa d'Ajuda Alimentària, Creu Roja Espanyola treballarà a la província de València amb 75 entitats participants, entre les quals figuren 26 assemblees locals i 49 organitzacions com a ajuntaments, mancomunitats, fundacions, ONG, esglésies.

Més de 140 voluntaris i voluntàries participen directament en el procés. En total, Creu Roja repartirà aliments a 18.694 persones, de les quals 726 són menors de dos anys. Els aliments són de caràcter bàsic, poc peribles, de fàcil transport i emmagatzematge.

En la "cistella d'aliments" d'enguany s'han fet actualitzacions i s'han incorporat algunes novetats. Els aliments que s'entregaran són cigrons cuits, pasta alimentosa espagueti, macedònia de verdures en conserva, pera i macedònia de fruites en conserva, tonyina i sardines en conserves, conserva de porc (magre), batuts de xocolate, arròs blanc, llet UHT, tomaca fregida, galetes, potets infantils de fruita i de pollastre, i oli d'oliva.

Es tracta d'aliments especialment nutritius, que contribuiran a satisfer les necessitats de persones adultes i, de manera especial, dels menors. Aquesta cistella ha sigut elaborada amb la col·laboració de la Federació de Bancs d'Aliments, Creu Roja i d'experts en nutrició dels Ministeris.

Creu Roja Espanyola i la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL), les dues entitats seleccionades pel FEGA (Fons Espanyol de Garantia Agrària) com a Organitzacions Associades de Distribució, van presentar el passat 24 d'octubre de 2018 les conclusions del butlletí sobre la vulnerabilitat No 16, on avaluaven l'impacte del Fons d'Ajuda Europea per a les persones més desfavorides a Espanya (FEAD) i recollien la valoració i les propostes de millora realitzades per més de 27.000 persones beneficiàries, els equips de Creu Roja i FESBAL i representants de més de 3.000 organitzacions associades de repartiment (OAR) que participen en la distribució d'aliments en tot el territori.

Les principals conclusions de l'estudi reflectien que el programa FEAD és molt valorat per les persones beneficiàries i es configura com una eina que contribueix a pal·liar formes extremes de pobresa, sent un important instrument de suport a l'alimentació familiar, encara que només cobreix de manera parcial les necessitats de la dieta familiar.

Per a les persones beneficiàries es tracta d'un suport fonamental "que els trau de moltes dificultats". Les organitzacions implicades en el programa assenyalaven que el programa compleix l'objectiu i constitueix un factor clau en la detecció de problemàtiques socials.

Segons les dades aportades en la investigació conjunta que es va presentar en octubre de 2018, el 90,2% de les persones beneficiàries del programa vivia en situació de pobresa extrema Humanitat Imparcialitat Neutralitat Independència Voluntariat Unitat Universalitat i el 52,4% estava en atur de llarga duració.

Una dada destacable va ser que entre la població atesa es trobaven persones que estaven treballant en aqueix moment. A més, el 71% de les persones beneficiàries del programa van ser dones, en tres de cada quatre llars hi havia xiquets i xiquetes menors de 15 anys i en el 16% de les llars hi havia persones amb discapacitat.

La població atesa presentava problemàtiques en múltiples àmbits: escassetat d'ingressos, desocupació, problemes d'habitatge, de salut, entre altres.

Aquestes dades mostraven que les persones i famílies beneficiàries del Programa FEAD presentaven condicions socioeconòmiques i ocupacionals extremadament precàries: el 36% portava entre tres i cinc anys o més en el programa, la qual cosa apunta un clar risc de cronificació de les situacions de pobresa i manca material.

Destacats