Concentracions de dones alcen la veu a València per les "invisibilitzades, tancades i assassinades"

Guardar

Concentració pel 8M
Concentració pel 8M

Diverses concentracions de dones han alçat la veu a València aquest 8 de març en diversos punts de la ciutat perquè "totes les dones" puguen reivindicar els drets d'aquelles "invisibilitzades, tancades i assassinades", enguany amb més vigència per les desigualtats i la bretxa que aguditza la crisi del coronavirus.

Des de primera hora, el Dia de la Dona ha arrancat a València amb dues concentracions a les portes de l'Ajuntament i de la direcció territorial de la Conselleria d'Igualtat amb lemes com a 'Dret universal a unes cures de qualitat' o 'Falten les assassinades', seguida d'una altra davant Delegació de Govern per a reclamar la regularització de les dones migrants.

"Aquest 8M és més necessari que mai eixir als carrers per a fer-nos sentir, respectant en tot moment les mesures i sobretot a les persones", ha reivindicat als periodistes Magda Sancho, portaveu de l'Assemblea Feminista, que ha lamentat que és "terrible" que un dia així coincidisca amb l'últim cas de violència masclista a Massamagrell (València) d'una dona ferida per la seua exparella al carrer.

El moviment vol deixar clar que "davant l'emergència social, el feminisme és essencial" i que toca alçar les seues veus per totes les que no poden, com les tancades en centres d'internament d'estrangers (CIE) o les immigrants en situació irregular.

Precisament, la concentració en la plaça del Temple davant Delegació de Govern --on s'ha repartit gel desinfectant a les participants-- s'ha centrat a exigir la derogació de la Llei d'Estrangeria i la regularització "urgent, permanent, àmplia i sense condicions" de les migrants. Unes altres de les seues reclamacions són la fi de les identificacions per perfil racial, el dret de les estrangeres a denunciar "sense ser criminalitzades amb processos d'expulsió" o garantir l'asil i refugi.

"El feminisme serà antiracista o no serà", han proclamat al costat de pancartes com 'Ni les dones ni els pobles som territoris de conquesta' o 'Mai més comptaran amb el nostre silenci' i un ball corejant lemes com 'La culpa no era meua, ni per com caminava ni per com vestia".

Les feministes de València també s'han recordat de les seues "companyes de Madrid", atés que les concentracions en aquesta regió no estan autoritzades, i han cridat a continuar eixint al carrer contra "un sistema heteropatriarcal, masclista i injust". Des de l'assemblea destaquen el desenvolupament pacífic sense "cap impediment" per part de les forces de seguretat.

Aquestes concentracions del matí han finalitzat sense incidents, després dels actes convocats des del dia 3 en places de València, Alacant i Castelló. "Si alguna cosa té el moviment feminista és responsabilitat", ha manifestat la delegada del Govern en la Comunitat, Gloria Calero, en declaracions remeses als mitjans, convençuda que el 8M acabarà amb normalitat.

SOROLL Als BALCONS

A la vesprada, la jornada segueix amb convocatòries simultànies en el centre de València (plaça dels Pinazo i pont de Serrans) i altres dos en el barri de Benimaclet i en avinguda Serreria. El 8M culminarà amb la invitació que tots els balcons s'òmpliguen per a "visibilitzar a les invisibles" amb cançons o casserolades. "Volem fer molt de soroll perquè les seues veus s'escolten", ha manifestat la representant de l'assemblea.
Destacats