Compte enrere per al soterrament de les vies ferroviàries de València

Les obres del canal d'accés de València començaran en el primer trimestre de 2023

Guardar

Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'
Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'

Compte enrere perquè s'inicie el soterrament de les vies ferroviàries que parteixen en dos la ciutat de València. Aquest divendres, Adif obrirà els sobres amb les ofertes econòmiques de les empreses que s'han presentat a l'adjudicació de les obres del canal d'accés ferroviari. Així, es preveu que durant el primer trimestre de 2023 es puga signar el contracte per a iniciar les obres de manera imminent, sempre que no hi haja recursos.

D'aquesta manera, València podria ser testimoni, en els pròxims mesos, de l'arrancada d'una obra que, sens dubte, serà el major projecte urbanístic i ferroviari de la ciutat, que accelerarà la posada en marxa del corredor mediterrani. Està previst que les obres duren cinc anys, reservant-se quasi per al final la demolició del pont de Giorgeta. No obstant això, a mesura que avancen les obres, s'anirà projectant un nou corredor verd que unirà la zona sud de València.

La inversió total d'aquesta actuació tindrà un cost de 550 milions d'euros, que seran finançats per l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament de València. En aquest sentit, les tres administracions han incorporat en els pressupostos de 2023 la inversió per a aquesta actuació.

Però, com serà la transformació de València després del soterrament de les vies del tren? Per a començar, es projectarà el que ja es coneix com a bulevard García Lorca, un corredor verd de 49.000 m² que passarà pels barris de Malilla, la Creu Coberta, Sant Marcel·lí o Sant Isidre.

Encara que la urbanització d'aquesta zona estarà subjecta a un concurs d'idees, sí que es coneixen alguns detalls, com l'eliminació del trànsit de la zona apostant per uns accessos en bucle utilitzant el carrer Sant Vicent i la carretera de Malilla. A més, es revisarà la reurbanització del carrer Sant Vicent, així com el PAI de Parc Central i Sant Marcel·lí.

Finalment, desapareixerà el pont de Giorgeta. Com no es pot eliminar el pas motoritzat per complet entre l'avinguda Giorgeta i Peris i Valero, s'ha apostat per la projecció d'una planta viària que, en principi, comptaria amb dos carrils en cada sentit per al trànsit motoritzat, i un carril bici unidireccional en cada sentit.

Arxivat a:

Destacats