Compte arrere per a perfilar com i quan se celebraran les Falles de 2021

El pròxim 4 de maig, el sector faller es reuneix amb la Conselleria de Sanitat per a abordar la celebració de les Falles de València

Guardar

Fallers desfilant pel centre de la ciutat
Fallers desfilant pel centre de la ciutat

Compte arrere per a començar a perfilar com seran les Falles de 2021. Dimarts que ve, 4 de maig, la Conselleria de Sanitat es reunirà amb els agents implicats per a abordar en quins termes es poden celebrar unes festes que no només representen l'essència i la tradició de València, sinó que suposen una important injecció econòmica per a la ciutat. Es desconeix si després d'eixa reunió s'anunciarà ja la data definitiva per a les Falles 2021, però, com ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, "en aquest cas, es convocarà una assemblea extraordinària per a prendre entre tots la decisió".

Són tres les dates que s'han remenat des del principi: el mes de juliol, a principis de setembre o a l'octubre, fent-les coincidir amb el 9 d'Octubre. Cap de les dates s'ha descartat. I és que tot dependrà del ritme de vacunació i de la situació epidemiològica que, en aquests moments, es troba més favorable que mai, tenint en compte que la Comunitat Valenciana no només és la comunitat autònoma amb la incidència més baixa, sinó que porta un mes amb un risc de transmissió baix en estar per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants.

El que sí que sembla que és més clar és que no seran unes Falles a l'ús, perquè com ja va apuntar l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, "les de 2021 seran unes Falles de transició". Ara bé, el que tampoc vol la Interagrupació és que siguen unes Falles de "plantar i cremar". Com explicava Guillermo Serrano, president de la Interagrupación de Falles, en una entrevista a aquest diari, "encara que tenim clar que no hi haurà revetles ni actes multitudinaris, sí que estem plantejant la possibilitat de poder celebrar alguns actes a nivell de cada comissió, com a cercaviles, concursos de paelles o, fins i tot, l'Ofrena".

Un punt de vista que també comparteix Rafa Mengo, president de la Federació de Falles d'Especial, que assenyalava que el que volen "és tancar l'exercici faller de manera digna". "Enguany cal reinventar-se, i en comptes d'organitzar una revetla o una discomòbil, es poden plantejar actes pel dia com un café-teatre, un espectacle en acústic, un quint i tapa... A més, es podrien fins i tot eixir de les carpes i els casals, i aprofitar l'espai a l'aire lliure per a evitar estar en espais tancats".

No obstant això, caldrà esperar a la reunió d'aquest 4 de maig per a conéixer l'ànim de la Conselleria de Sanitat. De moment, des de la Interagrupació, i sota el lema #Falles2021EncaraEstemATemps, han iniciat una campanya demanant als fallers i falleres que es graven un vídeo en el qual expliquen per què és necessari celebrar les festes josefines.

"No és comparable les Falles amb els Sanfermines"

Aquesta setmana es coneixia la cancel·lació d'una altra festa de pes com són els Sanfermines. Una notícia que posava el focus en què passaria amb les Falles de València. No obstant això, com va assegurar el mateix alcalde, "no és comparable la situació de les Falles amb la dels Sanfermines". D'una banda, la situació epidemiològica de Navarra dista molta de la de la Comunitat Valenciana i, per un altre, per la idiosincràsia de la festa que impedeix un pla B, com sí que el tenen les Falles.

I, què passa amb els casals?

Finalment, un altre dels punts que s'abordaran en la reunió del pròxim dimarts és l'obertura dels casals. Cal recordar que, fins al moment, continuen tancats excepte per a la realització de tasques administratives. No obstant això, les comissions falleres demanen la seua reobertura per la seua funció cultural. "No volem els casals per a fer barbaritats perquè hem demostrat que som responsables".
Destacats