Compromís i PSPV exposen els seus "models de govern" sense arribar a un acord

Els socialistes defensen un repartiment al 50% de la Junta de Govern Local, mentre que des de Compromís proposen un repartiment ajustat a la representativitat del 26M

Guardar

Reunión Ribó Gómez-4
Reunión Ribó Gómez-4

Les dues forces progressistes amb representació a l'Ajuntament de València, Compromís i PSPV, continuen les negociacions per a la conformació de govern. Després de dies d'embós i superar un "escull" la setmana passada, hui tots dos partits han presentat el seu "model de govern de coalició", encara que "no hi ha un acord entre els dos partits" perquè "evidentment" són encara "diferents".

Després de la nova reunió, tots dos partits han assenyalat als mitjans els seus punts de vista. Segons detalla el partit de l'alcalde Joan Ribó en un comunicat, Compromís continua amb les seues propostes "per a aproximar postures amb el PSPV i poder arribar a un acord de progrés". Segons asseguren, en l'última reunió s'ha proposat la composició de la Junta de Govern Local i el numere d'àrees.

La proposta de la formació valencianista detalla una Junta formada per 10 membres, sis de Compromís -amb l'Alcalde- i quatre del PSPV, per a "mantenir al màxim possible la proporció del que ha expressat lliurement la ciutadania". Segons els resultats de les passades eleccions, els socialistes van obtindre un 41,2% dels escons, mentre que Compromís un 58,8%. Amb aquesta fórmula plantejada, el repartiment seria semblant, d'un 40% per al PSPV i un 60% per als valencianistes.

 

Partit Diputats Botànic Membres Consell Regidors La Nau Junta proposta PSPV Junta proposta Compromís
PSPV 51,9 % 50,0 % 41,2 % 50,0 % 40,0 %
Compromís 32,7 % 33,3 % 58,8 % 50,0 % 60,0 %
UP-EUPV 15,4 % 16,7 %
 

No obstant això la formació socialista no entén que aquesta siga una bona representació. "La posició de Compromís és diferent de la que ha mantingut el Govern de la Generalitat, on el repartiment és a parts iguals entre el partit que lidera el govern i la resta", ha assenyalat el socialista Borja Sanjuán.

Sanjuán es refereix amb això a la composició del Consell, en el qual el PSPV de Ximo Puig ostenta un 50% de les conselleries, mentre que l'altra meitat es reparteixen entre Compromís i UP-EUPV. Això, tanmateix, respon a un repartiment proporcional, no igualitari entre el principal partit i la resta.

En el Botànic II, el PSPV va obtenir el 51,9% dels 52 escons i ostenta el 50% de les conselleries. Compromís va aconseguir el 32,7% dels diputats, i li han correspost el 33,3% de les carteres. UP-EUPV va aconseguir el 15,4% dels representants i el 16,7% de representació en el Consell.

"El temps avança"

Segons Sanjuán, el model que ells proposen "no és el model del Partit Socialista", sinó "el que PSPV i Compromís ja han pactat en la Generalitat". Assenyala que, en la reunió de hui, cada partit ha plantejat "amb més claredat" el que entén per "un govern de coalició". Un model en el qual els socialistes inclouen la sonada Vicealcaldia de Sandra Gómez.

Respecte a les cessions, des de Compromís recorden la seua renúncia a la configuració "gerencial" amb grans àrees i el cessament dels coordinadors de la seua formació, mentre que el PSPV assenyala la proposta d'una Presidència permanent del ple per a Compromís.

Des de Compromís assenyalen que el partit de Gómez "ha de començar a prendre una decisió" perquè, asseguren, des de la seua formació es treballa "en una línia propositiva oberta a fer canvis": "El temps avança i comença a ser necessari que el PSPV siga conscient d'això".

Destacats