Compromís duu l’autonomia de Benimàmet a Madrid

Consol Castillo: “Volem acompanyar els veïns i veïnes de Benimàmet en el camí de constituir-se com a entitat local menor i apropar els òrgans de decisió a la ciutadania”.

Guardar

benimamet_autonomia
benimamet_autonomia

Compromís ha registrat, a través del seu grup parlamentari en el Congrés dels Diputats, una Proposició de Llei en la qual es reclama la possibilitat d’una autonomia real per a les Entitats Locals Menors amb l’objectiu de poder aplicar-la a localitats com Benimàmet, i així de satisfer la històrica reivindicació d’este poble de València, que va ser un municipi independent fins a 1882. Esta acció s’emmarca en el posicionament polític d’acostar al màxim els òrgans de decisió i la democràcia a la ciutadania, aplicant mecanismes de descentralització en l’àmbit local.

La iniciativa de Compromís, per tant, planteja modificar l'actual Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) per retornar autogovern, pressupost i elecció de l'alcalde a les Entitats Locals Menors, com passava abans d’esta llei aprovada pel Partit Popular en 2013, la coneguda com la “llei Montoro”.

El diputat de la formació valencianista a Madrid, Enric Bataller, ha explicat en roda de premsa que la LRSAL va provocar l'existència de diferències entre poblacions iguals. “Els ens locals constituïts abans l'1 de gener de 2013 compten amb personalitat jurídica pròpia, competències pròpies i elecció directa d'alcalde, mentre que la resta funcionen com un mer òrgan de gestió desconcentrat després de la llei aprovada pel Partit Popular”, ha dit Bataller.

"Estem davant d’un sense sentit polític i jurídic que cal reformar per revertir esta situació injusta", ha assegurat Bataller. El diputat s'ha referit a la necessitat de revisar les limitacions que va imposar la llei per atendre l'aspiració veïnal de Benimàmet.

La regidora de l'Ajuntament de València Consol Castillo ha assenyalat el “ferm compromís” del consistori "amb la participació veïnal i amb totes aquelles propostes que acosten els òrgans de decisió a la ciutadania".

Castillo ha expressat el suport per a "acompanyar Benimàmet en el seu desig de ser Entitat Local Menor" i revertir la llei del PP que va buidar de competències a aquestes noves configuracions.

Castillo ha explicat que “el posicionament polític de Compromís està a les antípodes del marc legislatiu que va aprovar el PP, que retalla competències i centralitza. Des de Compromís creiem en la descentralització i en acostar la democràcia al màxim en el nivell local”.

“Els pobles de València, abans anomenats pedanies, han estat històricament desatesos per l’Ajuntament. Des de Compromís hem denunciat sempre que esta situació és injusta i per això esta primera legislatura hem sentat les bases per a redreçar la situació creant tres Juntes de Districte pròpies dels tres nuclis separats de la ciutat (Pobles del Nord, Pobles del Sud, Benimàmet-Beniferri)”, ha dit Castillo.

“Estem resolent les urgències històriques que tenien els pobles quan vam entrar a l’Ajuntament, com crear el Parc Lineal de Benimàment o la recent urbanització de Sociòpolis en La Torre. A més, al Ple de l’Ajuntament d’este dijous aprovarem una moció per deixar clar que este govern, el govern de Joan Ribó, dóna total suport a esta reivindicació ciutadana”.

En la moció s’insta al govern central a modificar la llei en aquells punts que impossibiliten la constitució d’Entitats Locals Menors i, a més, en la moció l’Ajuntament es compromet també a estudiar l’augment de competències per als alcaldes i alcaldesses dels pobles de València de cara a la següent legislatura.

Destacats