El complex La Petxina acull deu tallers sobre la figura de les dones en l'obra de Sorolla

L'Ajuntament organitza aquesta activitat divulgativa, gratuïta i dirigida a tots els públics, amb motiu del centenari de la mort de l'artista

Guardar

 Imatge del complex esportiu-cultural de La Petxina
Imatge del complex esportiu-cultural de La Petxina

Aquesta vesprada arranquen les jornades entorn de les dones en les creacions de Joaquín Sorolla, que l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Turisme i Internacionalització, ha organitzat amb motiu del centenari de la mort de l'artista. Les xarrades són gratuïtes, estan obertes a tota classe de públic, i se celebren en el complex esportiu-cultural La Petxina durant els mesos de març i abril, en horari de 16 a 18 hores. Per a cadascuna de les deu sessions programades hi ha un aforament màxim de 30 persones. Qui tinga interés pot consultar les dates, horaris i formes d'inscripció en la web municipal.

Els seminaris estan previstos els dies 6, 8, 20, 22, 27 i 29 de març, i els dies 3, 5, 24 i 26 d'abril, a la vesprada. La ciutadania que assistisca ha de remetre un correu electrònic a [email protected], indicant nom i telèfon de contacte. En total, s'ofereixen 300 places. No fan falta coneixements previs per a assistir.

Concretament, els diàlegs giren al voltant de la figura de les dones en els treballs de Sorolla. L'objectiu és reflexionar sobre diversos aspectes de la vida familiar, social o laboral en una època en la qual la imatge femenina s'estava reformulant arran dels nous usos i costums de la societat finisecular.

En aquestes xarrades-col·loqui es fomenta la participació i la interacció. Així, es facilitarà a l'auditori una presentació en PowerPoint per a introduir l'ambient històric i artístic del moment. Seguidament, la ponent realitzarà una exposició sobre la temàtica que es pretén explorar, i es finalitzarà amb un debat conjunt.

María Hernández Reinoso és la docent encarregada de l'acció formativa. És llicenciada en Història de l'Art, màster en Història de l'Art i Cultura Audiovisual per la Universitat de València, especialista en Turisme Cultural per la Fundació la Canyada Blanch, i màster en Professorat d'Educació Secundària per la Universitat de València.

També col·labora Catalina Benito Mulet, llicenciada en Geografia i Història en l'especialitat d'Història de l'Art per la Universitat de València, diploma en Educació Artística i Gestió de Museus, i especialista en Turisme Cultural per la Fundació la Canyada Blanch.

Programació municipal

L'Ajuntament de València forma part de les comissions estatal i autonòmica pel centenari de Joaquín Sorolla, creades amb l'objectiu d'impulsar i coordinar les diferents activitats que es desenvolupen amb motiu de l'efemèride, declarada Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic fins al 31 de desembre de 2024. Durant aquest període, l'Any Sorolla omplirà gran part de la programació cultural del municipi, que va arrancar amb l'exposició "De la oscuridad a la luz. Cinco siglos de arte", en el Palau de les Comunicacions.

A més dels tallers divulgatius, la Regidoria de Turisme i Internacionalització ha iniciat visites culturals guiades sobre la València de Joaquín Sorolla. Els itineraris són gratuïts, comencen en la plaça de L'Ajuntament, duren dues hores i es realitzen en valencià, castellà, anglés o llengua de signes, al llarg de març i abril. Des de la fundació municipal Visit València també s'ha dissenyat una ruta en línia per a seguir la petjada de l'autor per la ciutat.

D'altra banda, la Regidoria d'Educació ha engegat el programa "Sorolla, un passeig al costat del mar", dirigit a l'alumnat d'educació primària i secundària, i ha convocat a la comunitat educativa a formar part de la campanya "València pintada por los ojos de Sorolla".

Igualment, entre els actes commemoratius previstos pel consistori es troba la mostra "La València pintada en els temps de Sorolla", en la Casa Museu Benlliure, per a la pròxima tardor, que farà valdre l'entranyable relació que Sorolla i la família Benlliure van mantenir durant anys.

La col·lecció històrica artística municipal compta amb set obres del mestre de la llum que es localitzen en la Casa Museu Benlliure (4), el Museu de la Ciutat (2) i el Saló Pompeyano (1). La Casa Museu Benlliure (carrer Blanqueria, 23), dedicada a les figures dels germans José, pintor, i Mariano, escultor, reuneix quatre peces de l'autor de reduïdes dimensions, entre les quals destaca el Retrato de Peppino, fill de José i també pintor, i una xicoteta Marina. També es troben les taules El beato de la cofradía i Estudio de cabeza masculina, datades en 1913 i 1885, respectivament.

Així mateix, el Museu de la Ciutat (plaça Arquebisbe, 3) disposa d'una representació del creador valencià. Una de les joies de la col·lecció permanent és Mi familia, un retrat de la seua esposa i fills, inspirat en la composició Las Meninas del seu admirat Velázquez. Monja en el jardín és l'altre oli que conserva el centre, on s'aprecia la influència que els patis i jardins dels Reals Alcàssers de Sevilla i de l'Alhambra de Granada van exercir en la seua obra.

En el Saló Pompeyano de l'edifici consistorial (plaça de L'Ajuntament, 1) està emplaçada la tela Mi jardín, de l'any 1917, que té com a protagonista les pintures de jardins i patis que Sorolla va elaborar en els últims anys de la seua vida.

Destacats