Comença la instal·lació de càmeres de control de vehicles a Ciutat Vella

Guardar

Tal com estava previst, aquesta setmana s'ha iniciat la instal·lació del sistema de càmeres que permetrà el control de l'accés de vehicles a les àrees de prioritat residencial de Ciutat Vella. Els punts d'instal·lació són l'accés al carrer Corona des del carrer Guillem de Castro; en el carrer Salvador Giner en el seu accés des de la Plaça del Portal Nou; en el carrer Salvador en l'encreuament amb el carrer Trinitaris; en la plaça del Mercat a l'altura del carrer Trench i a l'eixida del pàrquing del Mercat Central en el seu gir cap al carrer de la Boatella.

La iniciativa emana dels projectes participatius DecidimVLC i el seu objectiu és reforçar la pacificació del trànsit de vehicles a Ciutat Vella escomesa des del servici de Mobilitat Sostenible en els últims anys. La idea va partir dels veïns del centre històric de la ciutat, que la van proposar en el primer procés participatiu DecidimVLC, on va resultar un dels projectes triats amb el títol «Limitació accés vehicles al Barri del Carme».

La citada proposta veïnal plantejava els objectius «gaudir de la possibilitat de poder passejar pel centre històric sense haver d'estar sempre pendents que vinga un vehicle, reduir la contaminació acústica i ambiental que provoca el trànsit a tota hora, tant de dia com a la nit; i controlar la descàrrega de mercaderies que ara es realitza a tota hora i que fa que els vehicles comercials estiguen aparcats damunt de les voreres». Per açò se sol·licitava «la instal·lació de mecanismes de control de l'accés, i la limitació del mateix a determinats vehicles i franges horàries».

Ara, superats ja tots els tràmits necessaris (inclosos els addicionals, per situar-se en un enclavament històric), s'ha procedit a l'inici de la instal·lació de les cinc càmeres amb què es va licitar el projecte, de cara al fet que en un termini de dos mesos puga ja comprovar-se el correcte funcionament d'aquestes. Els punts de control se situaran en l'accés al carrer Corona des del carrer Guillem de Castro; en el carrer Salvador Giner en el seu accés des de la plaça del Portal Nou; en el carrer Salvador en l'encreuament amb el carrer Trinitaris; en la plaça del Mercat a l'altura del carrer Trench i a l'eixida del pàrquing del Mercat Central en el seu gir cap al carrer de la Boatella.

Cada punt de control comptarà amb una càmera de lectura de matrícula (OCR) i una càmera de visió general. Mitjançant un programari es podran detectar, d'aquesta forma, les matrícules que disposen d'autorització per a circular per la zona restringida i les que no.

Durant les pròximes setmanes es traslladarà als veïns i comerciants de l'entorn, així com a les empreses de logística, els mecanismes d'operativitat de la zona i els tràmits a realitzar perquè els vehicles figuren en la llista d'autoritzats. Cal anticipar que els vehicles que ja estiguen registrats per a poder accedir als bucles d'ús exclusivament residencial o com a usuaris de la zona taronja a Ciutat Vella, no hauran de realitzar cap tràmit addicional. De la mateixa manera, independentment de la data de la fi de la instal·lació i posada a punt de les càmeres, aquestes no començaran a operar fins a culminar el termini d'altes en el registre de vehicles autoritzats.

«Encara que la pacificació de la circulació a Ciutat Vella és ja un fet abans de l'arribada de les càmeres de control sol·licitades pels veïns, no hi ha dubte que aquesta mesura contribuirà a més a reduir el trànsit de vehicles pel barri en eliminar definitivament l'accés dels qui no estan autoritzats i que encara travessen per carrers com Carda i Murillo esquivant el control policial, segons denuncien alguns veïns», apunta el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

«L'interessant d'aquesta petició és que redunda a subratllar el desig dels veïns de Ciutat Vella de reduir el trànsit innecessari a l'interior dels barris en què resideixen, però no és un desig exclusiu dels veïns d'aquest barri, sinó de totes les persones de la ciutat», assenyala Grezzi. Per això, afig el regidor, «la importància de seguir treballant en la línia que estem desenvolupant des del govern de Joan Ribó, afavorint alternatives al trànsit fumejant i sorollós, i regulant i possibilitant la imprescindible logística comptant amb el suport i la responsabilitat de tots els grups municipals, ja que existeix i és clar el consens veïnal sobre aquest assumpte».

Destacats