El col·lectiu LGTBI+ valencià convida a reflectir en les urnes "quins partits polítics reconeixen la igualtat de tota la ciutadania i quins no"

Lambda ha convocat una concentració, aquest dimecres, a les 18.00 hores, a la plaça del Mercat de València

Guardar

Una bandera LGTBI+
Una bandera LGTBI+

Un any més, el col·lectiu LGTBI+ valencià eixirà al carrer en defensa dels seus drets, però també per a denunciar els delictes d'odi que pateix el col·lectiu en ple segle XXI. Amb motiu del Dia contra la LGTBIfòbia, que es commemora aquest dimecres, 17 de maig, Lambda (col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar) ha convocat, sota el lema 'Davant l'odi: drets i Orgull', una concentració, a les 18.00 hores, a la plaça del Mercat de València en la qual es llegirà el manifest.

Una acció que es complementarà amb la campanya en xarxes socials que es llançarà a partir del dijous, 18 de maig, i que convida la ciutadania a reflexionar i, sobretot, a donar resposta a cada agressió contra el col·lectiu, tant al carrer com a les urnes. En aquest sentit, Fran Fernández, coordinador de Lambda, assenyala que "davant l'odi no farem ni un pas enrere".

Així, mentre a través de les xarxes socials es llançarà, a partir del 18 de maig i en plena campanya política, una acció que posarà en el focus quins partits defensen els drets de les persones LGTBI+, i quins són els que aposten per lleis que reconeixen la igualtat de tota la ciutadania i quins no; al carrer es reivindicaran els drets del col·lectiu i s'animarà a denunciar els delictes d'odi.

Concentración 17M Lambda
Concentració 17M Lambda

"Només una mínima part de les discriminacions acaben formalitzant-se en una denúncia per diverses raons, com la falta de confiança que servisca per a alguna cosa o la idea generalitzada que les persones agressores quedaran impunes". No obstant això, des de Lambda insisteixen a denunciar, perquè "la denúncia és necessària perquè es comptabilitzen aquestes agressions en les estadístiques i perquè situacions semblants no es tornen a repetir; però també per a aconseguir que les persones agressores siguen condemnades".

Per això, el lloc de la concentració convocada per a aquest dimecres – la plaça del Mercat – no és un lloc casual. I és que va ser precisament en aquest lloc on es troba la placa commemorativa que recorda l'assassinat de Margarida Borràs en 1460, la primera dona trans de la qual hi ha constància. Així, apunta Fran Fernández, "les companyes trans són les que més han patit en els últims anys amb la tensió creada al voltant de l'aprovació de la llei LGTBI estatal".

Finalment, cal destacar que el divendres, dia 19 de maig, els actes amb motiu del Dia contra la LGTBIfòbia conclouran amb la inauguració en la seu de Lambda de l'exposició fotogràfica 'Las caras del Orgull' de María Díez.

Servei Orienta

Cal recordar que la Generalitat Valenciana disposa, des de 2019, del servei Orienta que s'ha consolidat com a via fonamental de suport i atenció al col·lectiu LGTBI. Aquestes oficines, distribuïdes per tota la Comunitat Valenciana, garanteixen un servei públic d'informació, orientació i assessorament, inclòs el psicològic, legal, administratiu i social. Així mateix, inclouen l'assessorament i acompanyament en el procés de canvi registral per a les persones trans.

Professionals multidisciplinaris, amb experiència en la realitat LGTBI, són les persones encarregades de realitzar un servei que també informa i assessora professionals de diferents sectors que necessiten orientació especialitzada en aquest àmbit.

Una atenció integral que, des de Lambda, recorden que també es pot fer ús d'aquest servei si no es té seguretat de si el que s'ha vist o s'ha patit és una discriminació. "És convenient fer la consulta i denunciar en cas que finalment es tracte d'un delicte perquè cap persona ha de suportar faltes de respecte per la seua orientació sexual, la seua expressió o la seua identitat de gènere".

Arxivat a:

Destacats