Ciutat Vella es tanca al trànsit: Com sol·licitar l'autorització per a accedir

La Junta de Govern Local aprova, hui, la posada en marxa de l’Àrea de Prioritat Residencial a Ciutat Vella

Guardar

ciutat-vella
ciutat-vella

Després de tantes reivindicacions, Ciutat Vella avança en la pacificació dels barris que el conformen. Hui, la Junta de Govern Local aprova la posada en marxa de l'Àrea de Prioritat Residencial (APR) que reduirà notablement la circulació de vehicles privats per la zona apostant, així, per un model de ciutat més amable i on la prioritat siga del vianant.

Però, en què consistirà? Per a començar, només els residents o aquelles persones que sol·liciten el permís d'accés podran circular per Ciutat Vella Nord en vehicle privat. Per això, s'han instal·lat càmeres d'identificació de matrícula a l'avinguda Maria Cristina, a l'encreuament de la Plaça de Bruges amb el carrer Botelles, a Portal Nou, al carrer Corona i al carrer Salvador per a poder detectar als vehicles no autoritzats.

Com aconseguir l'autorització per a accedir a Ciutat Vella

A partir del dilluns 30 de novembre, i durant els pròxims tres mesos, la ciutadania ja podrà sol·licitar la seua autorització a través d'un apartat específic a la web de l'Ajuntament de València. Aquestes autoritzacions, que es concediran tant a vehicles subjectes a acreditació del titular com a vehicles de lliure elecció, podran ser permanents, amb una validesa de cinc anys, o puntuals (24 hores).

Qui pot sol·licitar l'accés a Ciutat Vella i quines són les limitacions?

Els veïns i veïnes que ja disposen d'una targeta verda d'identificació, per viure en carrers per als vianants, s'incorporaran automàticament al registre i rebran un clau d'accés personal. D'aquesta manera, totes les persones empadronades a Ciutat Vella tindran accés il·limitat dels seus vehicles. Però, a més, podran autoritzar l'entrada d'altres 10 vehicles al mes.

Serà al març quan les càmeres comencen a funcionar, encara que no es començarà a sancionar fins a abril. Per descomptat, el registre d'usuaris estarà sempre obert a noves altes i baixes, i el transport públic, taxis, bicicletes i VMP i vehicles d'assistència, com a ambulàncies, bombers o policia, podran accedir lliurement.

Altres mesures

No obstant això, no és l'única mesura que s'implantarà a Ciutat Vella. I és que com ja va anunciar el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, tant Russafa com Ciutat Vella seran els primers districtes en els quals s'implantarà la zona verda d'aparcament, que serà exclusiva per a residents. Per a utilitzar-la, tan sols serà necessari pagar una taxa anual i, d'aquesta manera, es rebrà distintiu per a poder aparcar. Així mateix, la zona taronja actual d'aparcament passarà a ser d'ús mixt – de rotació i per a residents – i s'anirà implantant en funció de les necessitats comercials de cada districte.

Finalment, cal recordar que l'Ajuntament també va aprovar el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella, que impulsa la recuperació de l'espai públic. En aquest sentit, s'estableix una regulació sobre les actuacions al centre històric de la ciutat per a unificar criteris, protegir el patrimoni públic i buscar un equilibri dotacional.

Ja en el seu moment, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez, destacava les pautes que defineixen al PEP: "la recuperació d'espai públic per a dotacions ciutadanes, l'equilibri en l'habilitació de dotacions de proximitat (guarderies, centres de majors, espais culturals...), la regulació de la qualitat paisatgística i l'increment de zones verdes, així com la regulació de la publicitat en entorn BIC (Bé d'Interés Cultural). I, especialment, la protecció del patrimoni, amb 416 elements més que abans, i de la trama històrica dels barris".

Ciutat Vella avança per a deixar arrere la massificació i l'especulació turística, i recuperar l'essència dels seus barris.

Arxivat a:

Destacats