La ciutadania pot consultar i al·legar propostes a l’Ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica

El Ple aprova, de forma inicial, esta normativa que, entre altres mesures, preveu limitar la creació de Zones d’Acumulació Hostalera

Guardar

Ple municipal del mes d'abril a l'AJuntament de València
Ple municipal del mes d'abril a l'AJuntament de València

La nova Ordenança Municipal de Protecció Contra la Contaminació Acústica ha incorporat prop d'un 70 % de les aportacions dels grups municipals. El Ple ha aprovat hui, de forma inicial, amb l'abstenció dels grups de l'oposició, aquest text que ara se sotmetrà, durant un mes, a informació pública.

Entre les novetats que inclou, respecte a la normativa en vigor, s'estableixen distàncies mínimes de 30 metres entre activitats sense ambientació musical, i de 65 metres per a les que en tenen, "una mesura que serà aplicable en tota la ciutat, i que permetrà limitar la creació de Zones d'Acumulació Hostalera", tal com ha manifestat el regidor de Qualitat Acústica i de l'Aire, Giuseppe Grezzi.

A més d'esta ordenança que, entre altres directrius, inclou un nou capítol específic sobre soroll a les platges, i una secció per al control d'aquest en els espais naturals protegits, el Ple ha decidit sotmetre a informació pública alguns acords d'urbanisme com la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per a ampliar l'hospital Clínic Universitari de València amb un projecte que preveu ampliar un 100% el nombre d'habitacions, un 30% els quiròfans i un 40% les consultes externes.

L'aprovació inicial de l'Ordenança Municipal de Protecció Contra la Contaminació Acústica ha sigut defesa pel regidor de Qualitat Acústica i de l'Aire, Giuseppe Grezzi, qui ha agraït tant la col·laboració dels servicis municipals implicats en la renovació d'aquesta normativa (el de Contaminació Acústica, el de Domini Públic, el d'Activitats, el de Mobilitat, Policia Local o el de Procediment Sancionador), com als dos grups municipals de l'oposició que han presentat propostes per poder millorar el text de l'ordenança, Ciutadans i Partit Popular. A més, ha defensat "el treball i la implicació conjunta amb diferents entitats socials i empresarials i els servicis municipals".

Giuseppe Grezzi ha reiterat que "València necessitava ja l'actualització de l'ordenança de 2008 per poder recollir les modificacions legislatives de rang superior que van entrar en vigor quasi immediatament després de la seua aprovació". Així mateix, ha assegurat que "el nou text, que destaca per ser un document de consens, per fi atén als veïns i veïnes que des de fa temps reclamen una ciutat amb una major qualitat de vida, amb entorns saludables que garantisquen el seu dret al descans".

En el debat suscitat a l'Hemicicle al respecte, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés, que celebrat que "l'ordenança contempla al·legacions presentades pel seu grup", ha lamentat que no incloga altres propostes com la de regular la renovació dels electrodomèstics per a conciliar dos temes que són: el de l'estalvi de la factura de la llum i el de la disminució del soroll dels aparells vells que pot molestar el veïnat.

Per la seua banda, la regidora popular que ha considerat "tardana l'aprovació d'aquesta norma", que "es tracta d'un document poc transparent, que manca de concreció en alguns temes com els relatius a la contaminació acústica en els espais naturals". El grup Vox no presentat cap al·legació.

Giuseppe Grezzi ha reiterat "la voluntat de diàleg i de consens" dels impulsors d'aquesta ordenança que presenta una nova estructura "per aconseguir una major coherència i sentit en els seus títols i capítols". Inclou un títol propi per als instruments de control (Mapa del soroll, plans d'acció, mesures urbanístiques i gestió dels zas), un altre títol propi per al soroll interior de les edificacions, i un altre per al soroll en domini públic.

I un total de sis articles i un annex regularan els tocs de campana, amb la finalitat de poder preservar aquest Espai Sonor d'Importància Cultural i cobrir el buit legal que tenia l'anterior ordenança. D'altra banda, la nova regulació potencia i reforça la labor que exerceix la Policia Local en la vigilància, control, mediació i resolució de molèsties per contaminació acústica derivades de la convivència ciutadana.

Destacats