El Centre Municipal de Saïdia aconsegueix reduir el temps de concessió de les ajudes socials en un 75 %, gràcies a un programa pilot

Ara s'aplicarà el nou sistema en tota la xarxa de centres socials de València

Guardar

Avinguda de Saïdia
Avinguda de Saïdia

La regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de València, Isabel Lozano, ha fet balanç del programa pilot que ha permés rebaixar el temps de tramitació de les ajudes socials en un 75%, “passant d'un mes a només una setmana”, tal com ha explicat Lozano. Es tracta d'una automatització en la gestió d'algunes de les Prestacions Econòmiques Individualitzades (PEI) que s'ha aplicat en els últims mesos en el Centre Municipal de Serveis Socials (CMSS) de Saïdia i que, tal com ha explica la delegada, “ja s'ha començat a aplicar en tota la xarxa de Centres Municipals de Serveis Socials de la ciutat”.

“Els Serveis Socials han experimentat canvis sense precedents en els últims anys. La universalització i ampliació de la cartera de prestacions i serveis i, posteriorment, l'impacte de la crisi econòmica i la posada en marxa de la nova Llei de Serveis Socials, han suposat un repte organitzatiu important per a aquesta àrea municipal que hem afrontat des del primer moment”, ha assenyalat Isabel Lozano.

Per això, ha afegit la regidora, "hem implementat projectes de millora organitzativa, en diferents vessants del servei". Entre ells, l'Ajuntament ha aplicat canvis en la forma d'organització de l'atenció social i dels processos d'atenció, des de la recepció i primera orientació dels usuaris fins a les diferents fases del procés de diagnòstic i seguiment; també s'han aplicat noves eines i recursos i s'han aplicat canvis a nivell de coordinació interna.

Cal recordar que l'Ajuntament ha destinat durant l'any 2021 quasi 7 milions d'euros (6.789.781,50 €) al pagament d'ajudes “a les famílies que pitjor l'estan passant", ha assenyalat Lozano. El pressupost d'aquestes prestacions ha sigut un 68% superior a l'assignat al mateix concepte en 2014. En total, des de 2015 el govern ha destinat més de 43 milions d'euros per a atendre les persones més vulnerables, amb necessitats molt diverses.

Actualment, existeixen 27 conceptes d'ajudes, entre elles, per exemple, les atorgades per a finançar lloguers, o el pagament de deutes de llum, aigua i gas, així com per a protegir els subministraments i evitar talls energètics.

"Aquestes xifres, i altres dades com la multiplicació del pressupost de la Regidoria de Serveis Socials, han suposat un autèntic canvi en les polítiques de benestar social a la ciutat de València", ha afirmat Isabel Lozano.

Les ajudes per a les quals s'ha aconseguit reduir el temps de tramitació són les que financen les pròtesis oculars i auditives, les d'odontologia, les dirigides a accedir a llits articulats i les grues per a persones amb mobilitat reduïda. A més, Isabel Lozano ha dit que "en breu aquest programa de millora també es posarà en marxa en la teleassistència i en el programa de menjar a domicili".

Arxivat a:

Destacats