Carmen Montón: 'La Fe és un hospital de referència per a l'atenció per accident nuclear'

Guardar

foto_web_SAN_Visita_quirofano_nuclear_300
foto_web_SAN_Visita_quirofano_nuclear_300

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha destacat que l'hospital La Fe de València és, a través del seu Servei de Protecció Radiològica, un centre sanitari de referència en l'atenció per accident nuclear".

El Servei de Protecció Radiològica de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, pertanyent a l'Àrea Clínica d'Imatge Mèdica, ha rebut la visita de la consellera i del director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel.

Montón ha recordat que aquest servei "és unitat de referència de la Comunitat Valenciana, i disposa de l'únic centre de la Comunitat autoritzat per a l'atenció d'irradiats i contaminats per accident nuclear (isòtops i radiacions ionitzants), a més de ser, al costat de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, un dels dos únics amb acreditació a Espanya".

Així mateix, cal assenyalar que, per a la gestió mèdica en casos d'accidents radiològics, l'Hospital La Fe és l'únic hospital espanyol integrat com a institució associada en la xarxa d'Assistència i Preparació Mèdica en Emergència Radiològica (REMPAN, en les seues sigles en anglès), que s'encarrega de l'assistència i preparació mèdica en emergències radiològiques dins de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

També és un dels tres centres espanyols, al costat de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i la Universitat Autònoma de Barcelona, pertanyents a la xarxa europea de Dosimetria Biològica (RENEB, en les seues sigles en anglés), que pretén optimitzar la resposta dins de la Unió Europea davant un accident radiològic a gran escala, mitjançant el resultat de les mostres analitzades. La dosimetria biològica permet mesurar la dosi real de radiació absorbida per un pacient que ha patit un accident d'aquestes característiques.

El director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha explicat que l'objectiu de la visita és "conéixer el grau d'operativitat del Centre d'Irradiats i Contaminats (CAIC) en les noves instal·lacions de l'Hospital La Fe amb la finalitat d'incorporar-ho com a recurs de la Generalitat en la pròxima actualització del Pla Especial davant al risc radiològic de la Comunitat Valenciana".

El Servei de Protecció Radiològica de la Fe disposa de diverses capacitats tècniques en cas de contaminació radioactiva. D'una banda, la zona de descontaminació condicionada per al tractament de possibles afectats. Seguidament, la zona de Comptador de Radioactivitat de Cos Sencer, on s'analitzen, a través d'un detector les possibles restes de contaminació i el seu nivell. A més, disposa d'un Laboratori de Dosimetria Biològica on s'analitzen les mostres per a estimar la dosi absorbida, per una persona exposada a radiacions ionitzants, utilitzant paràmetres biològics.

Per als casos d'hospitalització amb aïllament, el Servei de Protecció Radiològica compta amb tres habitacions pròximes a la zona de Descontaminació. En l'actualitat, aquestes habitacions s'utilitzen per als pacients de Medicina Nuclear i Oncologia Radioteràpica que reben medicació amb iode o tractaments amb càrregues radioactives de baixa taxa i que han d'eliminar la contaminació derivada d'aquests tractaments abans d'abandonar el centre sanitari.

A causa de la necessitat que les habitacions estiguen degudament aïllades de l'exterior, es tracta d'espais tancats, instal·lades en el pis inferior de l'hospital.

Per a evitar que l'ingrés en aquestes habitacions d'aïllament influïsca en l'estat d'ànim del pacient s'han decorat amb vinils plàstics que reprodueixen paisatges d'espais naturals, oberts i colorits.

Control dosimètric a professionals sanitaris i d'instal·lacions

El Servei de Protecció Radiològica de la Fe duu a terme la vigilància del nivell d'exposició a radiacions per part dels professionals que treballen en aquestes àrees (Radiologia- Medicina Nuclear- Oncologia Radioteràpica) amb la finalitat de garantir la seua seguretat.

En aquest sentit, anualment revisen a prop de 4.000 professionals exposats a radiacions ionitzants, a través d'un control dosimètric i procedents de l'Hospital La Fe i d'altres centres que no disposen de Servei de Protecció Radiològica.

A la Comunitat Valenciana, cinc hospitals disposen d'aquest servei de Protecció Radiològica: l'Hospital La Fe, l'Hospital Clínic de València, l'Hospital de Sant Joan d'Alacant, l'Hospital Dr. Peset de València i l'Hospital Provincial de Castelló.

D'altra banda, el Servei de Protecció Radiològica realitza el control i vigilància radiològica a més de 450 equipaments i instal·lacions de RAJOS X amb finalitats de diagnòstic mèdic dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública durant l'últim any.

També, s'encarrega de la gestió dels residus radioactius produïts per les activitats de les instal·lacions radioactives de l'Hospital La Fe amb un total de 3.000 quilos de residus sòlids i més de 5.000 litres de residus líquids a l'any.

Servei de Protecció Radiològica de l'Hospital La Fe

El Servei de Protecció Radiològica de l'Hospital La Fe compta amb un total d'11 professionals, entre professionals en radiofísica, personal mèdics, infermeria, residents, auxiliars administratius/as i tècnics/as de Radiologia.

Dins de les seues línies de treball destaquen, entre unes altres, la vigilància, protecció i avaluació de la radiosensibilitat de professionals i pacients exposats a radiacions ionitzants en l'Hospital La Fe. També s'encarreguen del control d'instal·lacions radiològiques, estudis de seguretat i avaluació d'equipament radiològic així com de la gestió i control de fonts i residus radioactius.

A més, aquest servei organitza diversos cursos de formació continuada en protecció radiològica per als treballadors i treballadores que puguen estar en exposició d'instal·lacions radioactives.

Finalment, cal destacar que és un servei compromés amb la recerca i la transferència de la tecnologia perquè la innovació clínica ajude a la millora dels resultats.

Destacats