Carmen Montón destaca la formació i la prevenció com a eines de lluita contra la violència de gènere en sanitat

Guardar

violencia de género
violencia de género

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha inaugurat la II Jornada 'L'Àmbit Sanitari com a espai de detecció de la Violència de Gènere', celebrada en l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, que es commemora cada 25 de novembre. Carmen Montón ha manifestat la responsabilitat adquirida per la conselleria en posar de rellevància "els centres sanitaris com a espais segurs i lliures de violència, un lloc on les dones poden acudir sense objecció a exposar situacions personals, on es cuida de la seua salut i del seu benestar i on, sobretot, se'ls protegeix de qualsevol situació de maltractament. La proximitat dels professionals amb les pacients, el seu tracte familiar, unit a l'adopció de mesures concretes, més enllà del voluntarisme i els bons desitjos, ha donat els seus fruits".

De fet, de gener a setembre del 2016, en un garbellat universal a dones majors de 14 anys, es van registrar 1.766 casos sobre un total de 65.286 dones que van accedir a emplenar el qüestionari en els seus centres de referència. El repartiment massiu d'aquest senzill test es completa amb l'edició de més de 15.000 guies ràpides sobre el protocol d'actuació.

A l'acte d'obertura ha assistit també la gerent del Departament de Salut València La Fe, Mònica Almiñana Riqué, qui ha destacat que "aquest Departament està formant a tot el personal, de qualsevol categoria professional, amb eines de detecció de situacions de violència masclista, cap a dones que acudeixen a nosaltres i nosaltres per a cercar ajuda o bé entre les nostres pròpies companyes. En un any, ja s'ha format a més de 1.100 integrants del Departament, i seguim sumant".

Per la seua banda, María José Lloria Cremades, directora d'Infermeria d'Atenció Primària i presidenta de la Comissió de Sensibilització contra la Violència de Gènere del Departament La Fe, ha manifestat durant la seua intervenció la seua repulsa cap a qualsevol tipus de violència, ja que "qualsevol tipus de violència és detestable i condemnable, però la violència en l'àmbit familiar, contra la dona i en molts casos també contra els fills, hauria d'avergonyir a qualsevol societat que aspire a denominar-se justa. Perquè cada cas és un fracàs col·lectiu, però també una raó de pes perquè, lluny de rendir-nos, plantem cara amb més força davant la desraó."

A més, María José Lloria Cremades ha presentat en aquesta jornada la labor realitzada per la Comissió de Sensibilització contra la Violència de Gènere, que ha programat diverses xarrades, sessions, cursos, tallers i jornades dirigides a tot el personal del Departament La Fe, siga sanitari o no. L'objectiu d'aquestes activitats és que cada professional siga capaç d'identificar possibles situacions de maltractament, tant en el plànol assistencial com en l'entorn laboral, i conega els procediments a seguir en aquests casos per a mantenir un entorn segur i lliure de violència de gènere. També es va organitzar un Taller d'Ús de Llenguatge no sexista, per a 70 assistents, i una conferència de Miguel Lorente Acosta, director de la Unitat d'Igualtat de la Universitat de Granada i exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere, amb més de 100 persones inscrites.

Així, durant 2016, el Departament de Salut València La Fe ha oferit 8 sessions de sensibilització en Atenció Especialitzada, amb un total de 244 assistents, i 13 en Atenció Primària, amb 288 assistents. De la mateixa manera, s'ha posat el focus en el personal de nova incorporació, amb xarrades en les jornades d'acolliment d'Infermeria i Auxiliars d'Infermeria, amb més de 300 assistents, i en l'arribada de residents de primer any, prop de 120.

Com convidat a la jornada, Miguel Lorente Acosta, director de la Unitat d'Igualtat de la Universitat de Granada i exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere ha destacat la importància de l'educació, l'ocupació dels mateixos espais per dones i homes, que des de la infància s'eduquen en igualtat, amb la finalitat d'evitar situacions en les quals homes es posicionen en superioritat cap a les dones. "Si el temps per a educar i les circumstàncies per a fer-ho no són iguals per a la mare i el pare, la desigualtat i els seus valors ocuparan l'espai que deixa el pare. La democràcia és co-participar i l'educació ha de ser co-educar. Els permisos iguals, intransferibles i pagats al 100% ho farien possible".

Per la seua banda, durant la seua exposició, Yolanda Domínguez Rodríguez, artista visual i activista, proposa la imatge com un element clau per al canvi social i ha desmuntat les estratègies de representació i normalització de la violència cap a les dones que realitzen habitualment els mitjans de comunicació de masses.

En aquesta trobada també ha intervingut Inmaculada González Serrano, tècnica de Salut Pública, qui ha destacat "l'abordatge multisectorial i multidisciplinari per part de l'Administració sanitària, de benestar social, judicial, policial i d'educació, entre altres àmbits, per a exercir un important paper en la detecció, tractament i orientació d'aquest complex problema".

Finalment, Maria Such i Palomares, directora general de l'Institut dels Dons i per la Igualtat de Gènere, tanca la jornada destacant la rellevància de fonamentar el treball de les i els professionals sociosanitaris en matèria de violència de gènere, perquè són professionals que atenen de forma directa a les dones que acudeixen als centres i, aprofitant esta proximitat, poden incidir en la detecció i la prevenció de la violència. Són els qui posen sobre avís i denuncien la situació que viuen dones víctimes de violència en els Centres Dona 24 hores, Policia, Fiscalia, etc. i amb aquesta actuació és possible evitar un final tràgic.

La clausura de l'acte ha comptat amb la participació d'Eva Betoret que, a més d'infermera d'Urgències de l'Hospital La Fe, és cantant, compositora i pianista. En el seu últim disc, 'La meua identitat', inclou cançons sobre la violència de gènere que ha presentat de forma especial en aquesta jornada. De fet, el tema 'Ales i a volar' és la banda sonora d'un vídeo editat per la Comissió de Sensibilització contra la Violència de Gènere de la Fe presentat en la jornada.

Arxivat a:

Destacats