Cap de setmana de Festa Major a la Plaça del Patriarca

Guardar

Urbalia Rurana
Urbalia Rurana

La música més popular, festiva i alegre envaeix este cap de setmana la plaça del Patriarca com a tancament del festival Serenates de la Universitat de València. Seran dos concerts gratuïts organitzats conjuntament amb l'Ajuntament i que començaran a les nou i mitja de la nit. Les bandes Urbàlia Rurana i La Romàntica del Saladar, hui, i el cantant Pep el Botifarra acompanyat per la Jove Banda Simfònica, demà, ofereixen la possibilitat de gaudir de la festa de poble somiada al centre de la ciutat.

Urbàlia Rurana i La Romàntica del Saladar van compartir escenari per primera vegada en un concert multitudinari celebrat l'any 2000 a la Plaça de Bous de València. En esta ocasió oferiran un repertori tradicional i de revetla, concebut per a la vespra de la festa major ideal a força de cercaviles, valsos, jotes, marxes mores, balls de rotgle, pasdobles i altres ritmes populars.

Format en 1990, Urbàlia Rurana fa música d'arrel valenciana i mediterrània en format de concert i ball de plaça pública. Partint de tonades i cançons populars valencianes, s'obrin a influències d'altres àrees de l'Europa mediterrània. El grup ha fet concerts i ha amenitzat balls al llarg de tota la Comunitat Valenciana, a més d'actuar en nombrosos pobles i ciutats per tot Espanya i en països com França, Portugal, Alemanya, Anglaterra i especialment a Itàlia, on han compartit escenari amb el músic piemontés Maurizio Martinotti.

Per la seua banda, La Romàntica del Saladar començà la seua trajectòria en 1994. Molts dels seus components havien tocat junts en altres bandes de la comarca de la Marina. Fugint de la xaranga i la macrobanda de metall, es van trobar prompte amenitzant festes a la partida del Saladar de Xàbia amb melodies amables, ballables i cançons de sobretaula. La Romàntica col·labora habitualment en l'organització del festival Xàbiafolk i ha actuat en el Festacarrer d'Ondara i en el Cant al Ras de Massalfassar.

REVIVINT LA TRADICIÓ

El cantaor de Xàtiva Josep Gimeno, més conegut com Pep el Botifarra, serà el protagonista del concert amb el qual demà finalitzarà el festival Serenates. Començà la seua carrera en els 80 amb el grup Sarau de la Costera, amb el qual va gravar el disc Balls i cançons de la Costera, que va suposar tota una fita en la música tradicional valenciana per la seua qualitat. Des de sempre s'ha interessat per la recuperació dels cants de transmissió oral de la seua comarca i ha col·laborat a més amb nombrosos artistes no solament en el terreny de la música popular, sinó també amb grups de rock o cantautors.

Destacats