La biblioteca del Cabanyal-Canyamelar celebra el seu 20 aniversari amb una exposició

L'exposició rememora la construcció i evolució de l'edifici històric que acull la biblioteca, així com esdeveniments i persones que van estar vinculades

Guardar

Visita de Maite Ibáñez, regidora d'Acció Cultural, a la exposició de la biblioteca del Cabanyal-Canyamelar
Visita de Maite Ibáñez, regidora d'Acció Cultural, a la exposició de la biblioteca del Cabanyal-Canyamelar

La Biblioteca del Cabanyal-Canyamelar – Casa de la Reina compleix 20 anys oferint un important servei cultural als seus veïns i veïnes, i el celebra amb una exposició per a donar a conéixer la història del seu edifici i esdeveniments relacionats amb ella.

La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha visitat aquest matí l'exposició situada a la biblioteca municipal del barri, al carrer de la Reina, 85, i ha recordat que "el 19 de juliol de 2002 es va inaugurar aquesta biblioteca, que compleix ara 20 anys d'existència, un bon motiu per a rememorar la construcció i evolució de l'edifici i les persones que van estar vinculades a la seua història". El disseny de l'exposició ha sigut a càrrec del tècnic de la biblioteca, Ximo Palomares.

La història de l'edifici que actualment acull la biblioteca comença en 1859, quan Bernabé Dombón Olivar va comprar un solar i inicia la construcció d'un habitatge, amb entrada pel carrer de la Reina, i un taller, amb entrada pel carrer Barraca. L'edifici principal és d'estil eclèctic, neo-renaixentista, i tant la façana com l'interior compten amb una rica ornamentació, amb pilastres, reixes i motius vegetals i animals i elements barrocs. En la planta superior d'aquesta antiga residència burgesa es trobava el menjador, el saló i els dormitoris i encara es conserven una xemeneia neogòtica i part del paviment tipus Nolla.

Bernabé Dombón era inventor i constructor de màquines, i va instal·lar en el taller un molí de vent per a accionar la maquinària amb la qual va treballar en secret, anunciant finalment en 1858 que havia creat una màquina voladora, la Màquina Dombón. No es conserven plans de l'aparell, però se sap que l'intent de vol a la platja no va funcionar.

Posteriorment, la casa va canviar repetidament de propietaris i el taller va ser utilitzat com a lleteria i com a quadra per a les cavalleries que tiraven el tramvia. La part de l'habitatge principal va ser dividida i va albergar diferents famílies i comerços, com una perfumeria o una gelateria, però la deterioració del seu estat la va deixar en una situació ruïnosa que va portar al fet que l'Ajuntament iniciara la seua rehabilitació i adequació a biblioteca municipal.

En l'actualitat, la biblioteca compta amb prop de 10.000 documents, entre llibres, pel·lícules, documents sonors, etc., i ofereix una àmplia varietat de serveis, com a accés gratuït a internet, préstec de materials, servei infantil i juvenil, servei d'informació i referència... A més, a la biblioteca s'organitzen moltes activitats, com a visites escolars, club de lectura, conta contes i tallers per al públic infantil, presentació de llibres i entrevistes, amb presència dels autors i autores o exposicions. És, en definitiva, "un centre de referència de la vida cultural del barri", ha exposat Ibáñez, qui ha animat als veïns a visitar l'exposició per a conéixer la història de l'edifici i a gaudir dels serveis culturals i educatius que ofereix la biblioteca.

A més, s'ha realitzat un passeig, titulat "Passeig per la memòria del Cabanyal del segle XIX", que comença a la biblioteca, amb l'explicació de la seua història, i a continuació recorre els llocs més emblemàtics del barri.

Destacats