L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Neus Fábregas Santana, i d'altres membres de l'equip de govern, ha assistit aquesta vesprada a la reunió de la Comissió de Seguiment d'Estratègia Integral Participativa de Benimaclet, en la qual s'han plantejat les línies d'acció per a la millora i el desenvolupament del barri, entre elles la revisió del PAI Benimaclet-Est, per a generar un espai de transició entre la ciutat i l'horta.
La constitució de la Comissió de Seguiment suposa la culminació dels treballs i tallers efectuats en el marc del procés participatiu desenvolupat en el barri, que han protagonitzat les diferents entitats ciutadanes. El veïnat, junt amb el personal tècnic municipal han realitzat un diagnòstic participatiu a partir del qual s'han definit els criteris que marcaran les accions a realitzar en el barri els pròxims anys. Tal com ha explicat l'alcalde de València, Joan Ribó, «s'ha dut a terme un treball conjunt entre ciutadania i Ajuntament que posa en relleu una manera diferent de fer polítiques públiques per a i des de la ciutadania»
La reunió s'ha celebrat en la seu de la Junta Municipal d'Exposició, i juntament amb l'alcalde Ribó n'han pres part la presidenta de la Junta de Districte i regidora de Participació Ciutadana, Neus Fábregas; el vicepresident i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi; i els regidors de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià; i de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato. La de Benimaclet és una de les tres experiències pilot de participació integral, juntament amb les de Natzaret i Orriols, les comissions de les quals de seguiment ja han sigut constituïdes.
El treball previ desenvolupat ha permés assenyalar una vintena de línies d'actuació en quatre eixos generals, que defineixen el model de desenvolupament del barri per als pròxims anys: mobilitat, medi ambient, gestió dels recursos públics, i relació ciutat-horta. Les principals propostes se centren en les mesures de mobilitat i de planejament urbà, i entre elles destaca el replantejament i la revisió del planejament Benimaclet-Est amb l'objectiu de generar un espai de transició entre la ciutat i l'horta.
UNA GRAN ZONA VERDA DE TRANSICIÓ HORTA-CIUTAT
Per a això, la revisió del planejament planteja un gran espai lliure amb zones verdes, horts urbans i equipaments, com a transició entre l'àrea urbana i l'horta, i evitant la prolongació del viari de la ciutat. Així mateix, aquest espai manté la cota del terreny de l'horta, mentre que l'edificabilitat es concentra en els extrems nord i sud del PAI. A més, es contempla potenciar els camins tradicionals que connectaven Benimaclet amb la zona d'horta (Farinós i Les Fonts). Un altre dels punts que recull l'estratègia de participació de Benimaclet implica la requalificació dels terrenys de l'antiga central lletera situada al costat del cementeri parroquial, de sòl urbà a sòl no urbanitzable protegit.Quant a les iniciatives relacionades amb la mobilitat urbana, les propostes conjuntes entre Ajuntament i veïnat subratllen la prioritat de vianants i també de ciclistes en el disseny de les polítiques urbanes, i la màxima reducció del trànsit rodat. També s'assenyalen alternatives a l'aparcament de vehicles en superfície en el viari existent i s'aposta per la connexió dels carrils bici de la ciutat amb el barri.
Després de l'exposició de les línies fonamentals de l'Estratègia Integral Participativa del barri de Benimaclet, l'alcalde Joan Ribó i els regidors participants han dialogat amb les persones representants de les diferents entitats ciutadanes i col·lectius del barri que han acudit a la sessió. La comissió de seguiment es reunirà amb periodicitat semestral per a revisar el grau d'execució de les actuacions previstes.
L'alcalde ha conclòs l'acte de constitució de la Comissió assenyalat la importància de les estratègies participatives, «que suposen una prioritat del Govern municipal en els barris, i un canvi de paradigma a l'hora de plantejar les polítiques municipals».