Benestar animal impulsa una campanya de sensibilització contra l'abandonament de mascotes

Guardar

animals
animals

La regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, ha presentat la campanya de conscienciació contra l'abandonament d'animals de companyia que ha impulsat l'Ajuntament, dirigida a sensibilitzar la població contra esta pràctica, que es traduïx en molts casos en la mort de les mascotes abandonades o la seua supervivència en condicions molt precàries.

Amb el lema “No l’abandones”, i amb un disseny de la creadora Cristina Martín, la campanya incidix en la situació de desemparament que patixen els animals abandonats pels seus propietaris i propietàries, i en la irresponsabilitat que suposa per part dels qui deixen les seues mascotes sense protecció. El missatge de la campanya insta els propietaris i propietàries d'animals a no deixar-los sense atenció: “Ell sempre traurà les millors coses de tu; no deixes que s’emporte les pitjors”.

Durant la presentació d'esta iniciativa, la regidora Tello ha citat les conclusions de l'estudi sobre abandonament animal elaborat per la Fundació Affinity, que assenyala com a causes més habituals dels abandonaments les raons de caràcter econòmic (les despeses que comporta l'atenció de les mascotes), el final de les diverses temporades de caça, la pèrdua d'interés per l'animal per part dels seus propietaris i propietàries, o els comportaments determinats de les mascotes. Tot això deriva, segons ha assegurat la regidora, del “caràcter tradicionalment utilitarista amb què en la nostra cultura ens relacionem amb els animals: ens hi acostem si ens són útils, i quan ja no tenen interés, en prescindim”.

De fet, sempre segons les dades d'Affinity, cada any són abandonades en el nostre país al voltant de 150.000 mascotes, la major part de les quals (115.000) són gossos, i uns 35.000 gats. Això suposa una mitjana de 400 abandonaments al dia, la qual cosa situa Espanya en la primera posició dels països europeus en este fenomen, “un trist rècord”, en paraules de Glòria Tello.

En el cas de la ciutat de València, durant el passat any, 2015, només en les instal·lacions municipals d'arreplegada d'animals abandonats es va acollir un total de 1.457 gossos i 1.760 felins. I en el que portem d'any, ja han arribat al refugi municipal 885 gossos i 934 gats. Dels quals, 815 gossos i 134 gats han sigut acollits en llars d'adopció.

Per això, des de l'Ajuntament es pretén “cridar l'atenció de la ciutadania sobre un problema que ens situa a la cua d'Europa, una cosa de la qual no podem estar orgullosos, i que ha de portar a la reflexió i a la consciència dels valencians i les valencianes”, ha subratllat la delegada.

Durant la roda de premsa, l'artista Cristina Martín ha explicat les característiques de la campanya de sensibilització, “en la qual s'ha volgut fugir –ha indicat– de la típica imatge de l'animal maltractat o de la crueltat, i s'ha buscat l'impacte gràfic del missatge: una imatge amable que insta a actuar”. La campanya s'estendrà en els pròxims dies per tota la ciutat: 40 mupis, columna, 5 autobusos retolats durant 2 setmanes, un vídeo en el canal Bussi de l'EMT durant una setmana, i cartells en tots els locals municipals i les clíniques veterinàries de la ciutat. Per a això, la regidoria ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Professional de Veterinaris de València. La imatge representa un gos, dibuixat en estil naïf, l'ombra del qual projecta les circumstàncies a què s'enfronten les mascotes quan són abandonades: soledat, fam, por, angoixa, desesperació, dolor...

Durant la seua trobada amb els mitjans de comunicació, la regidora ha respost a les preguntes dels i de les periodistes sobre el futur de les instal·lacions municipals d'acolliment d'animals, i ha explicat que les previsions passen per un servici prestat per entitats especialitzades, “però amb un major control per part de l'Ajuntament”. A més, a termini mitjà, Tello ha reiterat la necessitat de disposar de noves instal·lacions adequades a les necessitats dels animals.

Destacats