Baixa l'atur a València a l'octubre per segon mes consecutiu, per damunt de la mitjana nacional

Segons Pilar Bernabé, les dades d'ocupació reflecteixen que "la nostra ciutat lidera la recuperació econòmica en aquest país"

Guardar

La regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé,
La regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé,

València encadena dos mesos consecutius amb un descens de l'atur. En octubre les xifres de desocupació han baixat un 0,5% respecte a setembre, un percentatge superior a la mitjana autonòmica, nacional i d'altres ciutats com Màlaga o Alacant, on el nombre de persones parades ha pujat un 4,96% i un 0,78%, respectivament. Per a la regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, aquestes dades reflecteixen que "la nostra ciutat lidera la recuperació econòmica en aquest país".

Bernabé s'ha referit a l'evolució de l'atur a la ciutat, que va passar de 69.035 persones parades en 2015 a 53.000 abans de la pandèmia, "un descens espectacular en només quatre anys". Tot i que la covid ha frenat esta tendència, "estem ja en 62.200 persones desocupades" davant de les 65.000 durant la crisi sanitària, la qual cosa indica que "anem en la bona direcció". A açò s'han d'afegir les contractacions formalitzades en setembre, que a València s'han incrementat un 4,7%, de forma "sensiblement superior" a la mitjana de la Comunitat Valenciana, i "molt superior" a la mitjana espanyola, on s'han reduït un 1,6%.

Per edats, la franja entre els 30 i 44 anys és la que encapçala el nombre de persones que han trobat feina a la ciutat. Per sexes, si bé la bretxa de gènere persistix —el 56% de parades a València són dones—, les noves incorporacions a la vida activa en octubre corresponen a dones, "seguint la dinàmica dels últims mesos". Així mateix, els 56.445 autònoms donats d'alta en el RETA se situen "en nivells prepandèmia". Tot això "avala les mesures impulsades per a la recuperació econòmica" i "ens anima a continuar treballant per aconseguir nivells d'ocupació anteriors a la crisi".

Segons la regidora, cal tindre en compte que setembre i octubre estan lligats al creixement de la desocupació per l'estacionalització del turisme. Ara bé, València ha superat aquest obstacle perquè, entre altres qüestions, "hem sigut capaços de diversificar els sectors que volem impulsar per promoure l'economia de la ciutat, que tenen a vore amb la innovació i la tecnologia".

A més, Pilar Bernabé ha recordat els sectors econòmics tradicionals, "amb què hem treballat en l'últim any per ajudar-los a fer front al dur colp que va suposar la covid-19", a través de les ajudes directes municipals i del Pla Resistir de la Generalitat. "En 2021 l'Ajuntament ha injectat 35 milions d'euros a pimes i autònoms i més de 15.000 se n'han beneficiat", ha remarcat l'edil.

D'altra banda, la regidora ha posat en valor els plans d'ocupació dins del consistori desenvolupats amb recursos propis i en col·laboració amb la Generalitat, gràcies als quals 1.200 persones han entrat a treballar en l'Ajuntament des de 2020.

Destacats