Avança la implantació d'una Zona de Baixes Emissions a la ciutat de València

La Junta de Govern Local ha aprovat la contractació del subministrament del sistema de gestió i control necessari per a la seua implantació

Guardar

Trànsit en la ronda interior de València, velocitat màxima de 30km/h
Trànsit en la ronda interior de València, velocitat màxima de 30km/h

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat, aquest matí, la contractació del subministrament del sistema de gestió i control necessari per a la implantació d'una Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ciutat. Tal com estableix la Llei de Transició Ecològica, la ZBE haurà d'estar operativa abans que finalitze 2023. D'aquesta manera, des del consistori es comencen a fer els primers passos per a la seua posada en funcionament.

Amb un pressupost màxim de 10.863.541,84 € (IVA inclòs), dels quals el 90% se subvencionarà a través dels fons europeus Next Generation, el sistema de gestió i control per a la ZBE permetrà la instal·lació d'equips que supervisen els vehicles que circulen per la zona, amb l'objectiu de conéixer, de manera fiable, els nivells de contaminació atmosfèrica i gasos d'efecte d'hivernacle existents.

Per a això, el sistema haurà d'incloure 274 càmeres de lectura automàtica de matrícules, que es distribuiran entre 93 punts de control de pas de vehicles; 52 Sensors de Mesurament Mediambiental i 44 panells d'informació variable. Així mateix, inclourà el desenvolupament de totes les aplicacions i sistemes informàtics necessaris per a gestionar, operar i processar la informació obtinguda; el desenvolupament d'un sistema avançat per a monitoratge i control de la qualitat de l'aire, que permeta conéixer la correlació entre els patrons de mobilitat i la qualitat ambiental; així com el llançament d'una campanya d'informació i conscienciació dirigida a la ciutadania per a donar a conéixer el projecte d'implantació de la Zona de Baixes Emissions.

Per a la licitació del contracte s'ha previst un procediment obert basat tant en criteris quantificables automàticament – preu, extensió del termini de garantia, hores addicionals de desenvolupament de programari... – com altres dependents de la qualitat de les propostes de les empreses licitadores – qualitat dels equips a subministrar, qualitat del programari a desenvolupar, qualitat del programari mediambiental o qualitat del pla de comunicacions proposat –.

El termini d'execució del contracte s'ha previst en 24 mesos.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha valorat positivament aquest avanç, i ha destacat que "València en aquests anys ha demostrat ser capdavanter en les mesures de millora de l'accessibilitat universal, l'eficiència energètica, la potenciació d'un model de mobilitat amb més i millor alternatives, en la reducció del trànsit rodat i la disminució molt important de la contaminació atmosfèrica". En aquest sentit, Grezzi ha assenyalat que "ara afegim una peça més amb aquest projecte d'instal·lació de sistemes tecnològics dels més avançats del mercat, per a aprofundir mitjançant el diàleg i la participació de totes les entitats de València, en la descarbonització de la ciutat per a ser climàticament neutres en 2030".

Encara es desconeix on i quan es posarà en marxa aquesta Zona de Baixes Emissions. Com apunten fonts municipals, "es definiran durant l'elaboració de l'ordenança que determine totes les característiques d'eixa ZBE que, com sempre, suposarà un debat amb la ciutadania amb caràcter previ a la definició de l'abast de la ZBE".

Destacats