Arriba el fred i arranca la campanya de vacunació contra la grip

Guardar

campana-gva-agrupacion-twitter-valenciano
campana-gva-agrupacion-twitter-valenciano

La campanya de vacunació contra la grip 2018/2019 va començar oficialment el passat 22 d'octubre en quasi tota Espanya, però és després d'aquest cap de setmana (amb la baixada de temperatures) quan de debò ha arrancat. L'objectiu, segons arrepleguen les recomanacions de la Direcció general de Salut Pública de la Generalitat, és reduir la mortalitat i morbiditat associada a la grip i l'impacte de la malaltia en la comunitat.

Per açò, la vacuna està dirigida fonamentalment a protegir a les persones que tenen un major risc de presentar complicacions en cas de patir el virus i a les quals poden transmetre la malaltia a unes altres que tenen un alt risc de complicacions. Aquestes són les claus de la campanya:

Grups de població que han de vacunar-se:

1. Persones majors, preferentment a partir dels 65 anys. Es farà especial èmfasi en aquelles persones que conviuen en institucions tancades.

2. Persones amb menys de 65 anys que presenten un alt risc de complicacions derivades de la grip:

  • Menors (a partir dels 6 mesos) i adults amb malalties cròniques cardiovasculars (excloent hipertensió arterial aïllada), neurològiques o respiratòries, incloent-hi displàsia bronco-pulmonar, fibrosi quística i asma.
  • Menors (a partir dels 6 mesos) i adults amb:- diabetis mellitus.- obesitat mòrbida.- malaltia renal crònica i síndrome nefròtic.- hemoglobinopaties i anèmies.- hemofília i trastorns hemorràgics crònics, així com receptors d'hemoderivats i transfusions múltiples asplènia.- malaltia hepàtica crònica, incloent-hi alcoholisme crònic.- malalties neuromusculars greus.- immunosupressió (inclosa l'originada per la infecció per VIH, per fàrmacs o en els receptors de trasplantaments).- càncer i hemopaties malignes.- implant coclear o tot esperant el mateix.- fístula de líquid cefalorraquidi.- malaltia celíaca.- malaltia inflamatòria crònica.- trastorns i malalties que comporten disfunció cognitiva
  • Menors entre els 6 mesos i els 18 anys, que reben tractament perllongat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip.
  • Persones de qualsevol edat institucionalitzades de manera perllongada
  • Dones embarassades en qualsevol trimestre de gestació.
3. Persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions (treballadors de centres sanitaris, d'institucions geriátriques, estudiants en pràctiques en centres sanitaris, persones que proporcionen cures domiciliàries...).

Composició de la vacuna

En el mes de febrer de cada any, l'OMS publica la composició de la vacuna per a la seua utilització en l'hemisferi nord. La vacuna recomanada per a aquesta temporada 2018-2019 haurà de contenir els següents components:

- cep anàleg a A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09

- cep anàleg a A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)

- cep anàleg a B/Colorit/06/2017 (llinatge B/Victoria/2/87)

Quan s'ha de vacunar de la grip?

La data de començament de la campanya vacunal ve determinada per l'època en què habitualment comença a circular el virus, és a dir en els mesos d'octubre-novembre en l'hemisferi nord i en l'hemisferi sud al març-abril.

Per açò, a Espanya, en totes les Comunitats Autònomes les campanyes de vacunació s'inicien a mitjan setembre i d'octubre. La vacuna comença a fer efecte aproximadament al cap de dues setmanes de la seua aplicació, per la qual cosa convé no demorar-se en la vacunació, si bé pot seguir sent d'alguna utilitat administrada més tardanament.

Qui té més risc de patir-la?

La grip pot afectar a persones de qualsevol edat. Tanmateix, en persones sanes sol ser un procés lleu, mentre que en persones amb malalties cròniques o persones majors pot donar complicacions importants. D'ací la conveniència que aquestes persones es vacunen.

Com es contagia?

Es contagia de persona a persona, principalment per les gotetes de saliva o per secrecions emeses per la tos, l'esternut, etc.

Quins símptomes presenta?

La simptomatologia de la grip és variable i de vegades difícil de diferenciar d'altres malalties infeccioses de vies respiratòries superiors. El període d'incubació és d'aproximadament 1 o 2 dies. Els principals símptomes són malestar general, mal de cap intens, dolor muscular més o menys difús, febre i accessos de tos.

Objectius de la campanya

Els objectius per a la temporada 2018-2019 són aconseguir o superar una cobertura de vacunació del 65% en el grup d'edat major o igual de 65 anys, superar una cobertura del 40% en el personal sanitari i en embarassades.

La finalitat és anar acostant-se a l'objectiu establit per l'Organització Mundial de la Salut i per la Comissió Europea d'aconseguir cobertures de, almenys, el 75% en el grup de majors tan aviat com siga possible i augmentar les cobertures de vacunació en professionals sanitaris i grups de risc.

Destacats