Arriba el contenidor marró per al reciclatge dels residus orgànics

Amb el reciclatge dels residus orgànics es genera compost natural

Guardar

reciclaje-valencia
reciclaje-valencia

La regidora de Medi ambient de l'Ajuntament de València, Pilar Soriano, ha presentat la campanya "N'erem pocs... I arriba el Marró!", que arranca hui, 5 de novembre. Una campanya que té com a objectiu promoure entre la ciutadania el reciclatge dels residus orgànics per a, d'una banda, aconseguir que menys del 50% dels residus de València arriben als abocadors, però també per a fomentar un reciclatge que permet crear compost cent per cent natural, i de qualitat.

En aquest sentit, Soriano ha explicat que "els índexs de reciclat estan augmentant, la qual cosa suposa una bona notícia. No obstant això, tal com va exigir la Unió Europea, des de fa dues dècades, hem d'aconseguir que menys del 50% dels residus arriben als abocadors, i sense el reciclatge de la matèria orgànica és impossible aconseguir aquestes xifres. Per això, als contenidors habituals s'afig el contenidor marró, que aniran apareixent per diferents barris de la ciutat de manera gradual".

El contenidor marró ja s'havia instal·lat, dins d'un projecte pilot, en diferents barris de la ciutat, com a Sant Marcel·lí, Benimaclet, Campanar i Sant Pau. No obstant això, amb aquesta iniciativa s'ampliarà, en diferents fases, a més districtes, com Patraix, Jesús, La Saïdia o Quatre Carrers, entre altres. En total, 1.370 contenidors marrons, que es "col·locaran en el mateix espai en el qual es troben els contenidors de vidre, paper i cartó i envasos, i que s'arreplegarà entre 3 i 4 vegades per setmana", que des de hui i fins a l'any que ve s'aniran instal·lant de forma gradual fins que tota la ciutat de València puga fer ús d'ells.

Així mateix, des de l'Ajuntament, enviaran cartes informatives als veïns dels barris en els quals es vagen col·locant aquests contenidors. Però també, comptaran amb punts informatius en els quals els veïns podran passar a arreplegar el kit de reciclatge, consistent en un xicotet poal per a aquest tipus de residus, així com borses compostables, un embut per a l'oli o borses per al vidre, el paper i cartó i els envasos, entre altres coses. A través de la web o del telèfon d'informació 010, els veïns i veïnes es podran informar del dia i l'hora en els quals estaran els punts d'informació.

Però, Què s'ha de tirar en els contenidors marrons? Restes de fruites i verdures; restes de carn i peix; restes de plantes; taps de suro; paper de cuina brut; Borses d'infusions o restes de café, que no siguen càpsules de plàstic; restes de menjar; i casques d'ou. La resta de residus, que no siguen paper i cartó, vidre, envasos, oli, roba o parament de cuina, s'hauran de tirar en els contenidors grisos.

"Ajuntarem tots els contenidors en el mateix espai per a posar-li-ho fàcil a la ciutadania. I és que la nostra idea és que els contenidors grisos vagen desapareixent a llarg termini, a mesura que la ciutadania comence a utilitzar el marró. Amb aquesta iniciativa, València se situa en l'avantguarda dins de la Comunitat Valenciana, i es compara, en matèria de reciclatge, amb ciutats com Madrid", ha afegit Soriano.

Altres projectes de reciclatge

Soriano també ha explicat que s'ha engegat, per a aquells col·legis que ho sol·liciten, la instal·lació d'autocompactadors perquè els estudiants aprenguen a fer el seu propi compost. A més, també s'està treballant en el pla pilot de la recollida de residus porta a porta que, entre finals de novembre i principis de desembre, s'engegarà en Sociópolis, Moreres, Quatre Carreres, Benicalap i Ros Casares. Els veïns que entren dins d'aquest programa també rebran una carta informant-los del pla i dels dies de recollida de cada tipus de residu.

Futura reducció de la Taxa TAMER

Pilar Soriano, Presidenta d'EMTRE, entitat encarregada de gestionar els residus de la ciutat, també ha informat que s'estudiarà la possibilitat de bonificar, per al 2020, la Taxa TAMER, que es troba en 25 euros a l'any, en aquelles ciutats i municipis que aposten per la recollida de residus orgànics, ja que "si s'aconsegueix una bona quantitat de compost, se cercarà obtenir recursos econòmics, gràcies a la seua venda".

Arxivat a:

Destacats