L'alcalde de València, Joan Ribó, i la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas, han intervingut en l'acte d'obertura de les jornada «València pels drets humans: La protecció de les persones defensores». Hui i demà reuneixen a València agents de cooperació i solidaritat, activistes i ONG valencianes, de la resta de l'Estat i de diferents països de Llatinoamèrica i també d'Àfrica per a dialogar i intercanviar experiències que ajuden a contextualitzar la situació dels drets humans, visibilitzar la labor de les persones defensores d'eixos drets, afavorir el diàleg entre els responsables dels diferents programes d'acolliment i sensibilitzar la ciutadania sobre la constant vulneració de drets humans i la necessitat de protegir els qui els defensen.
Joan Ribó ha assenyalat que els defensors dels drets humans són «lluitadors imprescindibles» en un temps «en què són molts els llocs del planeta on es vulneren drets humans i on les persones que els defensen i que lluiten per ells són víctimes de persecució i fins de mort». Enfront d'eixa situació −ha afegit «els qui creiem en el valor necessari d'eixa lluita, en la prevalença de la solidaritat, de la cooperació i dels drets humans, hem d'assumir el compromís no de mirar cap a un altre costat, sinó de donar-los suport i defensar-los com ells lluiten i defensen allò en el que creuen».
Ribó ha ressaltat el treball dut a terme des de l'Ajuntament de València «per a defensar els drets humans i perquè eixa defensa siga la més efectiva i eficaç possible. Espere que aquestes jornades siguen molt útils per a poder avançar en eixa direcció». En la seua intervenció, l'alcalde ha qualificat de «penosa realitat» que en els últims mesos hàgem vist que «els qui dedicaven la seua vida i el seu esforç a rescatar i salvar persones al Mediterrani patien obstrucció en la seua labor humanitària, setge, persecució, detencions i tot tipus de dificultats i traves legals per a exercir una labor que ens dignifica com a societat, que ens fa millors».
Ha afirmat igualment Ribó que «la causa de la humanitat ha de ser la causa dels drets humans», i ha parlat de la «necessitat de sensibilitzar la ciutadania valenciana perquè conega i condemne els casos de conculcació de drets allà on es produïsquen», i de «contribuir a visibilitzar la tasca necessària dels defensors i defensores per a poder donar-hi suport millor». En la seua intervenció hi ha hagut una especial referència als problemes de defensa dels drets humans, «cada dia de major gravetat», en casos relacionats amb el medi ambient i el canvi climàtic. «Des de València, ciutat de vocació solidària i amb un govern municipal fermament compromés en la defensa de tots els drets humans, volem donar a conéixer realitats que ens avergonyeixen i promoure accions que contribuïsquen a revertir-les».
NEUS FÁBREGAS
«Ens queda molt a caminar i defensar, perquè el monstre és gran i té molts caps», ha assegurat Neus Fábregas, regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, que s'ha referit a fenòmens globals com l'auge de l'extrema dreta i a la necessitat de «cuidar de les persones i del planeta davant les piconadores de drets humans a les quals hem de fer el contrapés. Aquesta ciutat ha de ser cada vegada més justa, solidària, intercultural i generadora de drets».Ha afegit la regidora que amb aquestes jornades «continuem posicionant València com a ciutat que vol defensar els drets humans, tant ací com en la resta del món, en unes jornades de defensors d'eixos drets humans civils, polítics i mediambientals. En unes jornades per a treballar en comú i reflexionar al costat de les organitzacions socials de la ciutat i defensors d'altres ciutats de l'Estat i d'altres llocs del món».
En aquesta obertura, celebrada a l'Hemicicle, on ha tingut lloc la primera conferència, «Anàlisi crítica de la situació dels drets humans». Hi han intervingut també Enric Juan, director general d'Inclusió Social de la Generalitat, qui ha afirmat que el govern autonòmic «ha introduït la perspectiva dels drets humans en totes les seues decisions, perquè eixa perspectiva ha d'impregnar totes les polítiques públiques». Igualment ha pres la paraula María San Martín, en representació de ProtectDefenders.eu, la plataforma de la Unió Europea amb la qual col·laboren l'Ajuntament i la Generalitat, i l'activista colombiana Leonora Castaño, que ha intervingut en nom de les organitzacions de defensa dels drets humans a l'Amèrica llatina presents en les jornades. A l'obertura han assistit també la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, i la diputada autonòmica Isaura Navarro.