Arranca la fase de votació de DecidimVLC

Guardar

plaza-reina-valencia
plaza-reina-valencia

Del 15 al 30 de setembre, la ciutadania pot decidir quin dels projectes que han superat les fases prèvies prefereix per als seus districtes. La votació es realitzarà a través de la plataforma DecidimVLC i estan cridades a la votació les persones residents a la ciutat majors de 16 anys. En aquesta edició s'ha augmentat el pressupost en 1 milió d'euros.

Des de dissabte que ve, 15 de setembre, fins al dia 30 d'aquest mes, les veïnes i veïns de València podran votar els projectes que prioritzen per als seus districtes respectius i que han sigut proposats a través del projecte DecidimVLC. Tal com ha explicat la regidora de Govern Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana, Neus Fàbregas Santana, «els pressupostos participatius d'inversions són una eina que l'Ajuntament de València posa a la disposició de la ciutadania perquè puga proposar i involucrar-se en la presa de decisions, respecte a l'execució d'una part del pressupost municipal destinat a realitzar inversions».

La regidora ha explicat que «després de l'etapa anterior, opaca i allunyada de la ciutadania en l'Ajuntament, un dels objectius d'aquest govern era obrir la institució a la participació. Per això considerem el DecidimVLC com una de les materialitzacions més importants d'aquesta nova relació entre la ciutadania i el consistori». Es tracta de la quarta edició d'aquest projecte i constitueix una mesura que convida a participar i incorporar les propostes i opinions de la ciutadania per a codissenyar aspectes de la gestió municipal. Com a novetat en la convocatòria 2019, els pobles de València (del Nord, de l'Oest i del Sud), atenent la seua singularitat, tenen pressupost propi.

El procés de treball de DecidimVLC ha sigut consensuat, a través de la mesa de participació, amb nombroses organitzacions i plataformes territorials i sectorials de la ciutat de València. Ahir es va reunir la mesa de participació per a explicar els detalls del procés de votació i seguir amb el treball de comunicació entre la regidoria i les entitats que la conformen. D'altra banda, el pressupost municipal corresponent a inversions per a l'exercici 2019 de l'Ajuntament de València ascendeix a 8 milions d'euros i la seua destinació es decidirà amb aquest mecanisme de participació proactiva veïnal.

Per a l'elaboració dels pressupostos participatius s'ha articulat un període previ de diàleg i deliberació sobre propostes de projectes d'inversió en els grups de treball per districte de maig a juny i quatre fases, al llarg de les quals la ciutadania de la ciutat ha pogut participar de diferents maneres i amb diferents graus d'implicació.

En el procés de pressupostos participatius han pogut presentar propostes d'inversió totes les persones empadronades a la ciutat en el moment de la inscripció, independentment de la seua nacionalitat, majors de 16 anys. El procés de validació d'aquestes comença amb un filtratge segons les bases del Servici de Descentralització i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de València, per a poder garantir el compliment de les bases reguladores de DecidimVLC. Després d'aquest primer pas, són els servicis implicats en les propostes els qui informen de la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica. La regidora Neus Fàbregas Santana ha expressat que «d'aquesta manera es demostra la bona coordinació entre els servicis de l'Ajuntament i el compromís de tota la institució amb les propostes de la ciutadania».

Es pretén propiciar el diàleg sobre les necessitats del districte, arreplegar i fomentar les propostes que vinguen del teixit associatiu i la ciutadania. I tot això a través d'un treball de debat col·lectiu que fomente la cohesió i els vincles en el mateix barri, així com els valors de la democràcia participativa. Els projectes s'aprovaran juntament amb el pressupost de 2019 perquè cada regidoria puga començar a tramitar els projectes.

Destacats